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mercoledì 12 dicembre 2012

Extremely dark coffee cake




Prajitura asta contine aproape aceiasi cantitate de cafea pe care o beau in mod obisnuit intr-o zi.Deci pentru mine e perfecta in varianta "double coffee".Dar va explic pe parcurs.Reteta e dintr-un numar mai vechi al revistei "Sale&Pepe".Cu modificarile mele.

Asa:

180 gr faina amestecata cu 1 lingura de praf de copt
400 gr de ciocolata amaruie minim 45%cacao
40 gr cacao amara
150 ml espresso indulcit cu doua linguri de zahar brun.
60 ml lapte indulcit cu doua linguri de zahar brun
2 oua
25 gr unt

Eu asa cum am zis am facut prajitura de doua ori.Inlocuind a doua oara laptele cu aceiasi cantitate de espresso.

Am pus la topit pe baie de aburi ciocolata bucati si untul.
Am lasat un pic la racit si am adaugat faina cernuta.Nu sariti peste cernutul fainii e important.

Imagine atasata

Adaugati ouale pe rand si cafeaua 60 ml(sau laptele).
Turnati compozitia intr-o tava unsa si tapetata cu cacao(20 cm diametru).
Presarati deasupra cacao si turnati peste cafeaua(150 ml).

Imagine atasata

Coaceti prajitura la 180 de grade 40-50 de minute.
Serviti langa un espresso(glumesc)!

                                 
Sau cu un sos de cocos cald obtinut din 200 ml de lapte de cocos si o lingura de amidon si zahar dupa gust.Ingrosat la foc mic.


In reteta originala nu au scris de praf de copt, eu l-am adaugat de fiecare data.
In reteta originala nu au indulcit nici cafeaua(laptele) din compozitie, nici cafeaua turnata deasupra.
Din experienta mea personala cred ca au uitat sa le mentioneze.N-ar fi prima oara.

 
                                                Extremely dark coffe cake

La ricetta e presa da rivista Sale&Pepe, un numero più vecchio.
Io l'ho fatta con le mie modifiche:

180 gr farina
400 gr cioccolato fondente
60 ml caffe espresso(o latte come nella ricetta originale) addolcito con due cucchiai di zucchero di canna
2 uova
25 gr burro
1 cucchiaino di lievito in polvere 
40 gr cacao

150 ml espresso addolcito con due cucchiai di zucchero di canna 

Fate sciogliere a bagno maria il cioccolato e il burro, poi lasciate intiepidire.
Setacciate la farina e il lievito e mescolatela con il composto di burro e cioccolato.
Aggiungete le uova e il caffe(60 ml).
Imburrare uno stampo(20 cm diametro) e "infarinatelo" con un pò  di cacao.Versate l'impasto nello stampo, cospargete la superficie con il resto del cacao setacciato.
Irrorate il tutto con il caffe(150 ml).
Cuocete la torta nel forno a 180 gradi per 40-50 minuti.

Per la salsa calda al coco:
200 ml latte di coco
1 cucchiaio di amido
zucchero

Riscaldate il latte in un pentolino, aggiungete zucchero(1,2 cucchiai secondo i vostri gusti) e il amido.Mescolate e lasciate addensare un pò a fuocco basso.

martedì 4 dicembre 2012

Gem de topinambur si ghimbir-Confettura di topinambur e zenzero



Sotto in italiano
Am mai vorbit despre radacinoasa asta: cartoful saracului, napi porcesti, anghinare de Ierusalim.Ori o iubesti ori o detesti.

Ghiciti in ce categorie ma incadrez eu?!

Eu am avut o plasa de topinamburi de la sora mea si m-am apucat de treaba.
Curatatul e partea plictisitoare in afacerea asta.
Curatati, spalati si taiati cubulete.
Cantariti.
Eu am avut 900 de grame.Am varsat 800 de grame de zahar brun si am pus la fiert.
Nu va speriati ca-si lasa imediat suc propriu.




De aici nimic nou.Ca la orice gem.Fierbeti pana cand scade volumul de lichid.
Faceti proba cu farfuriuta.
La sfarsit adaugati 2-3 felii de lamaie si o bucatica mica de ghimbir proaspat ras.Daca aveti.




"Imborcanati" gemul, sterilizati borcanele dupa metoda preferata.





Aici servit alaturi de Puzzone di Moena, o branza maturata cu un miros si gust intens, patrunzator.



                                    Confettura di topinambur e zenzero



Che dire?Il topinambur o lo ami o lo odi.
Inutile dire in qualle categoria rientro io.
Buona con i formaggi, provatela per esempio con Puzzone di Moena.

900 gr di topinambur tagliatti a cubetti, precedentemente sbuciati e lavati
800 gr zucchero di canna
2-3 fette di limone
un pezzettino di zenzero, se vi piace.

 Mettere i cubetti di topinambur in una pentola capiente.Unire lo zucchero e iniziare la cottura.
Il topinambur cuocendo rilascerà un bel po di succo.
Mescolate ogni tanto e lasciate asciugare fino a quando il composto non si addensa.
Verso la fina aggiungete le fette di limone e il zenzero grattugiato.

 A cottura ultimata, abassate la fiamme e cominciate a invasare rapidamente.Ogni barattolo va chiuso subito e sterilizzato.



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