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martedì 4 dicembre 2012

Gem de topinambur si ghimbir-Confettura di topinambur e zenzero



Sotto in italiano
Am mai vorbit despre radacinoasa asta: cartoful saracului, napi porcesti, anghinare de Ierusalim.Ori o iubesti ori o detesti.

Ghiciti in ce categorie ma incadrez eu?!

Eu am avut o plasa de topinamburi de la sora mea si m-am apucat de treaba.
Curatatul e partea plictisitoare in afacerea asta.
Curatati, spalati si taiati cubulete.
Cantariti.
Eu am avut 900 de grame.Am varsat 800 de grame de zahar brun si am pus la fiert.
Nu va speriati ca-si lasa imediat suc propriu.




De aici nimic nou.Ca la orice gem.Fierbeti pana cand scade volumul de lichid.
Faceti proba cu farfuriuta.
La sfarsit adaugati 2-3 felii de lamaie si o bucatica mica de ghimbir proaspat ras.Daca aveti.




"Imborcanati" gemul, sterilizati borcanele dupa metoda preferata.





Aici servit alaturi de Puzzone di Moena, o branza maturata cu un miros si gust intens, patrunzator.



                                    Confettura di topinambur e zenzero



Che dire?Il topinambur o lo ami o lo odi.
Inutile dire in qualle categoria rientro io.
Buona con i formaggi, provatela per esempio con Puzzone di Moena.

900 gr di topinambur tagliatti a cubetti, precedentemente sbuciati e lavati
800 gr zucchero di canna
2-3 fette di limone
un pezzettino di zenzero, se vi piace.

 Mettere i cubetti di topinambur in una pentola capiente.Unire lo zucchero e iniziare la cottura.
Il topinambur cuocendo rilascerà un bel po di succo.
Mescolate ogni tanto e lasciate asciugare fino a quando il composto non si addensa.
Verso la fina aggiungete le fette di limone e il zenzero grattugiato.

 A cottura ultimata, abassate la fiamme e cominciate a invasare rapidamente.Ogni barattolo va chiuso subito e sterilizzato.



14 commenti:

  1. Abbinamento ottimo (soprattutto perchè sinceramente non ho mai pensato di fare una confettura con il topinambur!!!!! :D
    Proverò!

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    1. Dani, e vero!Non e la solita confettura.Ma e molto buona!

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  2. Uite ca de radacina asta nu auzisem! Cu ce alt gem se aseamana la gust?

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    1. Two, cu nici o alta marmelata.:-))Hai sa zicem ca topinamburul e un cartof cu un usor gust de anghinare.
      Jerusalem artichoke in engleza desi nu este o anghinare si nu vine de la Ierusalim.

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  3. Ce culoare frumoasa are !
    Fina ,dulce ,discreta ,ca si bucatareasa . :)

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  4. Arata foarte bine, nu pot sa zic ca-mi place sau nu, pentru ca n-am mancat topinambur, dar sper sa am ocazia, si sper sa-mi placa :) Pup

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    1. Paula, cate un pas.Mai intai il gusti crud.E bun in salata.Daca nu il incerci fiert, copt, prajit.Ultimul pas e gemul.:-))

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  5. un idea molto originale mi piace il topinambur per fare della confetura :-)

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    1. Gunther, allora.Non puoi sbagliare.Ti piacera anche la confettura.

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  6. Una confettura davvero invitante e interessante, da provare! :D Complimenti, deliziosa! Un bacione e buona serata :)

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  7. fai cose particolarissime...splendide

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  8. Che bella l'idea della confettura di topinambur, la loro stagione è così breve e a me piacciono così tanto!
    Grazie per la ricetta.
    Se ti va passa a salutarmi sul mio blog: http://ildeborino-busybee.blogspot.it/

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