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mercoledì 14 novembre 2012

Maidanosalata




Imagine atasata




Sotto in italiano.

Sa nu-i spuneti pesto.Ca suparam grecii.
L-as traduce sos, dip, salata de patrunjel...
Reteta am gasit-o aici , un blog plin de retete grecesti dar nu numai.
Rasfoind retetele veti gasi multe asemanari cu bucataria romaneasca, un adevarat "gemelaj culinar" dolmadakia sau taramosalata sau lachanodolmades sau kolllyva.

Daca adorati patrunjelul(ca mine), succesul e garantat.

O legatura extra large de patrunjel proaspat cules din gradina.
O felie de paine fara coaja pusa la inmuiat in apa.
1 ceapa mica
Cateva capere in saramura.
Usturoi 2-3-4-5 catei de usturoi
Ulei de masline.

Suc de lamaie facultativ.Eu am avut capere in otet si n-am mai pus lamaie.

Imagine atasata

Tocati patrunjelul si ceapa si  transformati totul  in pasta cu ajutorul mojarului, adaugand ulei de masile extra treptat(in cel mai rau caz folositi robotul).

Adaugati miezul de paine bine scurs usturoiul tocat, caperele.

"Salata" o serviti cu felii de paine prajita,  bruschette, ca dressing, cum vreti.
Eu l-am mai potrivit cu peste, cartofi fierti(copti), dressing pentru broccoli.


                                            Maidanosalata

La ricetta e presa da qui.
Probabilmente conoscete di più la  melitzanosalata,  fatta con le melanzane. 

Meno conosciuta invece la maidanosalata e molto buona se adorate 
il prezzemolo.Da usare su le bruschette, come dressing, con la carne.

Prezzemolo: un bel mazzetto.Mia mamma ha sempre prezzemolo nel giardino, anche d'inverno, coperto con il nylon.Anche quando la neve e ben alta.
Una bella fetta di pane rafermo messa in ammolo nel acqua e poi strizzata.
Capperi  sott'aceto.
Aglio 1-2-3-4 spicchi
Una piccola cippola
Olio evo, sale, pepe.

Tritate il prezzemolo, la cipolla e i capperi.
Schiaciate in un mortaio l'aglio e sale.Unire il prezzemolo e il resto degli ingredienti.
Mescolate per bene e servite.
Imagine atasata

38 commenti:

  1. Ciao Lilly :) Non la conoscevo ma mi hai incuriosita tantissimo, devo provarla! :D Deve essere molto buona e sfiziosa, segno la ricetta :) Un bacione e complimenti, buona giornata :)

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    1. Neanche io non la conoscevo Vale.Lo scoperta da Irene.Mi piace un sacco sull pane abbrustolito.

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  2. :)) imi place denumirea, Maidanosalata, asta e super tare.
    E de incercat pe peste,mi-ar place de minune.

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    1. Ioana, cu peste e minunata(patrunjel, usturoi, capere, ulei).Se inteleg.

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  3. imi plac retetele grecesti , multumesc de pont !

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    1. Coco, ma bucur.Si eu le descopar incet, incet.

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  4. E interesantã reteta, cu sigurantã mi-ar place:)

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    1. Ramona, poti sa o faci cu o zi inaite si ai o noapte la dispozitie sa hotarasti cum sa o consumi.:-))

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  5. Interesant sosul , merita incercat.

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    1. Dori, eu am facut-o asta vara si ne-am batut pe ea.Ba cu paine prajita, ba cu carne la gratar, ba peste rosii cu telemea.A disparut.Nu-i!

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  6. Imi place bucataria greceasca, si patrunjelul...iar denumirea asta e tare simpatica! Merita incercata reteta. Pup

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    1. Paula, e un "sos" multifunctional.Succes garantat.Multumesc!

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  7. Avind patrunjel, imi aduce aminte de "salsa verde", care se mananca cu carne fiarta si care imi place la nebunie.
    Deci sigur imi place si asta, ca tot ce faci tu ^-^!

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  8. Any, asa-i, seamana.Si eu l-am pus langa o carne fiarta.Ma bucur ca-ti place.Salutari din Nord!

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  9. De retinut, astfel de sosuri sunt si pe placul nostru. Pup!

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    1. Si al nostru.Sunt rapide si bune!Multumesc!

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  10. Am sa-l incerc si eu !! Mor dupa aroma patrunjelului si dupa sosuri !! Eu il fac altfel , dar m-ai facut curioasa si am sa-l fac si eu in varianta ta !!!
    O seara linistita !!

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    1. Si eu il faceam altfel, dar nu era maidanosalata.Multumesc Adina!

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  11. io sono più da bruschetta e con questa salsa viene benissimo

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    1. Gunther, allora bruschetta sia!Grazie!

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  12. Da, eu ador patrunjelul! Retin reteta...

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  13. Imi place! Asa... numai cu paine. Nu mai vreu nimic altceva

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    1. Merge, merge si un vin alb rece!Noroc!

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  14. particolare...non la conoscevo proprio!me la segno! bacioni!

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  15. ciao Lilly, ma che bella questa specie di salsa verde, io la userei su tutto!!! Un abbraccio

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    1. Faustidda, a me piace per quello.Da usare su tutto!

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  16. Conosco benissimo la melitzanosalada.. amando alla follia la cucina greca.. e questa nuova salsa verde mi attira tantissimo!!!! Baci e buona giornata :-)

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    1. Claudia, allora e la ricetta che fa per te.Grazie!

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  17. Ottima questa salsetta! Mi piace l'idea di poterla abbinare a tanti piatti diversi! Io la uso sopra crostini con mozzarella sciolta al forno.
    Baci!

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    1. Mmmmm, Francesca, ottima la tua idea!

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  18. Draga mea, te asteapta un premiu la mine pe blog!

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  19. Mi piacciono molto queste foto, c'è una luce stupenda :o)

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