Cerca nel blog

venerdì 21 ottobre 2011

Otet de trandafiri si zahar lavandat-Aceto alle rose e zucchero alla lavanda


Ne aromatizam?

Astazi am unit doua "retete".Otet aromatizat cu trandafiri si zahar aromatizat cu lavanda.

Eu zaharul aromatizat cu lavanda, l-am vazut pentru prima oara la Stefania.
Am pus intr-un borcan zahar tos si ramurele de lavanda uscata.Il puteti folosi la ceai, biscuiti si alte dulciuri.


Pentru otetul de trandafiri, am pus la macerat 5-6 boboci de trandafiri uscati in 250-300 ml de otet de mere.L-am lasat cateva zile dupa care l-am filtrat.


Eu trandafirasii uscati i-am ales dint-un saculet de amestec pentru ceai, cu catina.Cadou de la o prietena.Deci sigur ii gasiti la plafar.


                                Aceto alle rose e zucchero alla lavanda

Ci aromatizziamo?

Oggi due "ricette", due fiori che io amo: rosa e lavanda.



Per l'aceto: mettete 5 -6 boccioli di rosa esicati a macerare in 250-300 ml di aceto di mele.Trascorsi un paio di giorni, filtrate e usate a piacere.

Io, lo zucchero aromatizzato alla lavanda per la prima volta lo visto da Stefania.E si prepara semplicemente mettendo zucchero e lavanda esicata in un barattolo a chiusura ermetica.




Aromi e profumi chiusi nei vaseti o bottiglie, per sconfigere l'aria pesante di una Torina su qualle non cade una goccia di pioggia da più di un mese.




 

domenica 16 ottobre 2011

Apple cake




Sotto, la ricetta in italiano!
Mere, scortisoara si seminte de pin, ne duc cu gandul la un strudel.Eu am facut un simplu cake, o feliuta langa o ceasca cu ceai si...i'm in heaven!Ca sa nu mai spun de parfumul de scortisoara in toata casa.

Pentru o forma de chec 11x24 in interior:

3 oua
175 gr unt topit si racit
160 gr de zahar(eu, brun)
325 gr de faina
2 linguri rase de scortisoara praf
1 lingura praf de copt
2 mere
un pumn de seminte de pin (sau nuci,sau alune, sau migdale)

Amestecati faina cu zaharul, praful de copt si cu scortisoara.



Separat, amestecati(bateti) bine ouale cu untul topit.

Imagine atasata

Adaugati amestecul de faina.

Imagine atasata

Merele cubulete si semintele de pin.
Turnati compozitia in tava.Eu deasupra am asezat felii subtiri de mere.Coaceti in cuptorul incins 180 de grade cam 40 de minute.

Cand a fost gata, am incalzit un pic de gem de caise si am uns checul proaspat scos din cuptor.




                                                                      Apple cake

Mele, pinoli e canella.No, non e uno strudel.Un semplicissimo cake autunnale,  fatto con delle dolcissime mele anurche.

3 uova
175 gr burro fuso
160 gr di zucchero di canna
325 gr farina
2 cucchiai di cannella
1 cucchiaio lievito in polvere per dolci

2 mele
una manciata di pinoli

Mescolate farina, cannella, lievito e zucchero.
Mescolate per bene uova e burro fuso.Aggiungete la farina e alla fine le mele tagliatte a cubetti e i pinoli.Rovesciate il composto in uno stampo da plum cake.
 Infornate a 180 gradi per 40 minuti.

Io ho spenellato il cake ancora caldo con un po di marmellata di albicocche leggermente riscaldata.

Biella-Santuario di Oropa


lunedì 10 ottobre 2011

Somon afumat pe scandura de cedru-Salmone affumicato sulla placca di cedro

Sotto, in italiano.
 
Cand am vazut prima oara placile de cedru pentru uz culinar la Gabi , am zis: as da "aproape" orice sa le am si eu.Se zice: " ai grija ce-ti doresti".Gabi care-i o draguta, mi-a trimis lemnul de cedru indeplinindu-mi astfel dorinta.Multumesc Gabi!



Luati placile de cedru, cativa prieteni, somon si pastravi, carbuni pentru gratar si cel putin o sticla de vin alb si porniti spre munte.Asta in cazul in care nu aveti gradina si gratar in fata casei.



Puneti placile in apa si le lasati acolo pana pregatiti focul.Culegeti floricele, copii vor arunca pietre in apa, fotografiati fluturi si albine.





Asezati somonul pe scandura, scandura pe gratar.


Cand primele rotocolale  de fum, incep sa se va gadile narile deja flamande, va veti invarti nerabdatori in jurul gratarului intreband pentru a mia oara: "E gata?"


Si pentru ca placa nu era carbonizata complet, am rezervat pastravilor acelasi tratament.



                                      Salmone affumicato sull legno di cedro

Da consumare senza moderazione e assolutamente da condividere con gli amici.

Io, le placche di cedro le ho viste per la prima volta da Gabi, che e stata cosi gentile da mandarmele da oltre oceano .Thank you, Gabi!

Il legno si mette a bagno  minimo 2 ore.Tempo di preparare il fuoco, giocare con i bimbi, prendere il caffè al bar del paese.


Mettete il salmone sulla placa e  la placca sulla griglia.Se la placca non e bruciata del tutto,  si puo riutilizzare.Noi abbiamo messo su anche  due trote.

sabato 1 ottobre 2011

Antipasto piemontese


Sau cum sa conservi in borcane toate legumele din poza de mai sus.

Antipasto piemontese este o alta reteta cu specific piemontez.Rosii, conopida, fasole verde pastai, ceapa as spune un ghiveci de legume.Un ghiveci de legume numai bun pentru provocarea lunii octombrie .

Pentru 3 kg de rosii

1/2 kg fasole verde
1/2 kg ardei
1/2 kg tije de telina
1/2 kg morcovi
1/2 kg conopida
1/2 kg ceapa.E de preferat ceapa mica, gen arpagic.

1 paharel de ulei de masline
1 paharel otet de vin alb
 1 lingura zahar
busuioc, sare

Curatati legumele si taiatile cubulete.Ceapa fiind mica am taiat-o in jumatati.

Am pus la fiert rosiile, le-am pasat, strecurat si repus la fiert.


Cand incepe sa clocoteasca adaugam morcovii.



Dupa 10 minute adaugam ceapa.
Dupa inca 10 minute adaugam tijele de telina.
Si continuam asa in ordine cu: fasolea, conopida si ardeii.






La 10 minute dupa ce am adaugat ardeii, adaugam uleiul, otetul, zaharul si sarea.
Lasam la fiert pana cand sucul de rosii a scazut un pic si toate legumele sunt fierte.

Turnam in borcane curate si uscate,  punem capac si sterilizam in cuptor timp de 15-20 de minute.





Mie mi-au iesit 7 borcanele mici si o portie mare de servit imediat.


                                           Antipasto piemontese

Ormai il mio amore per la cucina piemontese non e più un segreto.Quindi non poteva mancare questo famoso antipasto o giardiniera. Abbastanza semplice da fare.Il lavoro più noioso e quello di pulire e tagliare le verdure.Ma vale la pena.

Per 3 kili di pomodori:

mezzo kilo di carote
mezzo kilo di sedano
mezzo kilo di cavolfiore
mezzo kilo di fagiolini
mezzo kilo di cipolline
mezzo kilo di peperoni


Un bicchierino di olio evo
Un bicchierino di aceto bianco
Un cucchiaio di zucchero
Basilico e sale


Preparate la sasa di pomodoro e dal momento che riprende il  bollore aggiungete le carote tagliate ai dadini.Doppo 10 minuti aggiungete  il sedano e continuate cosi conil resto delle verdure: cipolline, fagiolini, cavolfiori e peperoni.


Dopo 10 minuti aggiungete l'olio, aceto, zucchero e il sale.Invasate ancora bollente nei vaseti precedentemente lavati e asciugati e sterilizateli a bagno maria  nel forno per 15-20 minuti.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...