Cerca nel blog

martedì 29 marzo 2011

Hameiul din farfurie-Luvertin(germogli di luppolo)

 Sotto, in italiano.
Cand spuneam hamei, ma gandeam numai la bere.Nu mi-l inchipuiam si in farfurie, nu numai in halba.
In bucatarie se folosesc varfurile fragede a lastarilor de hamei.Daca ar fi sa fac o comparatie, l-as compara cu sparanghelul.

Il puteti folosi la ciorbe (asa cum mi-a spus mama ca facea bunica) sau tras simplu in ulei sau unt si servit langa un ou ochi.Eu l-am pus intr-o fritatta si cu restul, maine fac un risotto.

Am calit o ceapa mica in ulei, am adaugat hameiul si o cescuta de apa.Am acoperit si am lasat cateva minute.


Am batut bine 4 oua, am adaugat doua trei linguri de parmezan ras si am turnat peste lastarii de hamei.Cu ajutorul unei farfurii, am intors omleta pe cealalata parte si am mai lasat cateva minute.


                                        Luvertin(germogli di luppolo)

In Piemonte gli chiamano luvertin, in Lombardia aspargina, bruscandoli in Veneto e trovate la scheda completa qui .

Sono di una bontà divina.Io per inizio ho preparato una fritatta.Mia mamma ha fatto un bel minestrone come si fa dalle nostre parti.

Ho fatto appasire in pocco olio una cipolla piccola tagliata fine.Ho aggiunto i germogli di luppolo, ho aggiunto una tazzina di acqua e ho messo il coperchio.


Ho sbatutto 4 uova ho aggiunto 2 cucchiai di parmigiano gratugiatto.Ho versato le uova sopra i germoli e gli ho lasciati cuocere per 5-7 minuti.Girate e la fritatta e fatta!





 

lunedì 28 marzo 2011

Caracatita "pe uscat"-Polpo "a secco"

Sotto, in italiano.
Am fiert caracatita in apa pentru salamul de caracatita.In ulei de masline pentru salata calda cu cartofi.In suc de rosii, chiar.Dar caracatita fara apa, fara nimic imi lipsea de pe lista.

Reteta am furat-o de la prietena mea Adriana, cu care impart aceasi pasiune pentru bucataria piemonteza.

Caracatita se pune intr-o oala de lut sau o oala cu peretii grosi.Se pune direct pe foc la foc mic.Se acopera cu un capac.In general puteti folosi si o sita, pentru a reduce ulterior puterea focului.

Un ultim salut!






Incet, incet, caracatita isi va lasa sucul ei propriu.Din cand in cand am intors-o, pentru a evita lipirea.
E gata cand furculita intra cu usurinta in caracatita.A mea fiind mare, un kilogram si un pic, a fost gata intr-o ora.

Nu e nevoie de sare, pentru ca "sucul de caracatita" e suficient de sarat.O serviti cum doriti, eu tot in salata cu cartofi.


                                             Polpo "a secco"

La ricetta l'avevo vista per la prima volta da una  mia amica:  Adriana, con cui divido la stessa passione per la cucina piemontese e non solo.

Ho cucinato il polpo in tanti modi, ma non senza acqua o altro liqiudo.Non potevo non provarlo anche cosi.


Ho messo il "mio amico" direttamente nella pentola di coccio, ho messo anche il coperchio e sistemato la pentola sul fuocco bassisimo.Usate anche lo spargifiamma.


Dopo un pò, il "mio amico" inizia a trassudare.Lo dovuto girare una volta, per evitare che si attacchi alla pentola.In giro di un oretta era pronto.


E finito degnosamente vicino a delle patate al vapore e irrorate con olio, limone e prezzemolo!





 

giovedì 24 marzo 2011

Orez mantovan-Riso mantovano


Mantova si o reteta:
Orez matovan sau "Risotto alla pilota".
Au fost suficiente doua vizite si Mantova ne-a cucerit definitiv si iremediabil.La ultima vizita,am avut ocazia sa mananc acest orez facut de prietenii (si finii)  nostri.

Ramona, ti-am spus ca-l fac?L-am facut!

Se chema pilota de la cel care "pilota", manuia orezul.Sa nu va ganditi la Formula 1.

Cantitatiile sunt simple: un pahar de orez de persoana, la doua pahare de apa.Asta este valabil pentru orezul local, "vilaone nano".Pentru orice alt orez, cantitatea de apa este un pic mai mare.

Am folosit oala de lut.Am pus apa la fiert.Cand a inceput sa fiarba am adaugat orezul.Nu se arunca pur si simplu in apa, se foloseste o palnie sau un con de hartie.




Se lasa pe foc mic pana absoarbe incet toata apa.Incercati sa nu amestecati.Eu am facut-o spre sfarsit.

Intre timp ne ocupam de pesto.Nu, nu cel cu busuioc: pesto de carne.

Se foloseste pasta de la carnati proaspeti(salamelle).Aproximativ 300 de grame.

Se pune carnea intr-o tigaie fara grasime si se caleste.


Am adaugat si ace de rozmarin.Si jumatate de pahar de vin alb sec.Cand s-a evaporat tot lichidul e gata.



Cand a fiert orezul se ia de pe foc si se adauga  carnea.Se amesteca bine ingredientele, deasupra oalei se pune un prosop de bucatarie (va absorbi aburii, fara sa obtinem o ploaie tropicala inauntru) si peste, capacul.

 Lasam 10 minute inainte de a sevi orezul.Se serveste cu parmezan ras.





"Mantua me genuit" tradus ar insemna "Mantova m-a nascut" si este fraza scrisa pe mormantul lui Virgilio aflat la Napoli.


Pozele sunt facute in nocturna intr-o seara friguroasa de noiembrie.




                                            Riso mantovano o Risotto  alla pilota

Mantova ti conquista con la sua gente, con la sua belezza e con il suo cibo.E non dimentichiamo il vino.
 Adesso vi propongo la ricetta di questo meraviglioso riso, fatto con gli ingredienti semplici e genuini della generosa terra mantovana: il riso e la carne di maiale.


Un bicchiere di riso(vialone nano) a persona.
Due bicchieri di acqua per ogni bicchiere di riso.

300 gr di salamelle
Mezzo bicchiere di vino bianco.
Rosmarino fresco.

La carne va cotta con il vino bianco in un tegame antiaderente.Aggiungere anche qualche ago di rosmarino.Sbriciolate bene la carne con una forchetta.
Portate al bollore l'acqua in una pentola di coccio e vuotare il riso nell'acqua in uno strato uniforme.Io ho usato un imbuto.

Quando il riso e pronto, aggiungere il pesto di carne.Togliere dal fuoco e coprire la pentola con un canovaccio e con il copercchio.Il vapore in ecesso vine cosi assorbito.Si lascia riposare 10 minuti e si puo servire con una bella spolverata di grana.


 
Le foto sono fatte in una seratta fredda di novembre, e non rendono giustizia.






Da servire con un ottimo vino : Il Lambrusco.





 Per altre ricette mantovane (e non solo),  andate da  Tlaz.

  
 

martedì 15 marzo 2011

Auguri Italia!

Sotto, in italiano.

Joi 17 martie 2011 Italia va sărbători 150 de ani de la unificare.Doar pentru acest an, 17 martie a fost declarata zi nationala.Un motiv in plus sa sarbatorim, deoarece  Torino a fost prima capitala a Regatului Italiei
 din 1861 pana in 1865.Nu e geam, nu e balcon, nu e vitrina sa nu fie impodobita cu cele trei culori: rosu, alb si verde.E frumos si vesel.



Paharele tricolore

10 capsuni
20 de mini-bezele albe

Mousse de ceai verde Matcha:

De fapt e aceiasi mousse express folosita si aici .

75 gr de marshmallow albe sau verzi
25 gr de unt
100 gr de ciocolata alba
30 gr de apa fierbinte
140 gr de frisca
2 lingurite rase de praf de ceai verde Matcha .

Am pus la topit pe baie de aburi marshmallow, apa, untul, ceaiul si ciocolata.Cand s-au topit complet, luam de pe foc si lasam la racit.
Adaugam frisca batuta la crema racita, amestecam bine si mai lasam 30 de minute in frigider.

Am taiat cubulete capsunile bine spalate si uscate.Le-am asezat in pahare, deasupra am pus bezelele si deasupra am turnat mousse de ceai verde.




                                                  Bicchierini tricolori

Non potevo non festeggiare.Questo e il mio contributo per voi e per Torino, la prima capitale d'Italia, la città dove vivo ormai da 12 anni.




Auguri Italia!

10 fragole tagliate a cubetti
20 meringhe mignon

Mousse al tè verde matcha:

75 gr di marshmallow bianchi o verdi
25 gr di burro
30 ml acqua bollente
100 gr cioccolato bianco
140 gr di panna montata
2 cucchiaini rasi di polvere di tè verde Matcha
 
Fatte sciogliere a bagno maria marshmallow, cioccolato, burro, acqua e il tè verde.Lasciamo raffreddare.Quando la crema ottenuta e ben fredda, aggiungiamo la panna montata.Mettiamo la mousse nel frigo per 30 minuti.

 Mettete dentro i bicchieri prima le fragole, coprite con le meringhe e finire con un generoso strato di mousse.




Ho preparato questi biccherini per il contest di Antonella: Italia Unita.

 

domenica 13 marzo 2011

Spirale cu Nutella-Girelle alla Nutella

Sotto, in italiano.

Daca va plac fursecurile ciocolatoase, o sa adorati spiralele cu nutella.Reteta o am din cartea "Pazzi per il cioccolato"(Nebuni dupa ciocolata) pagina 55.

Pentru 25-30 de bucati.

185 gr de faina
40 gr de cacao
125 gr de zahar
55 gr de alune de padure macinate
100 gr unt
1 ou
1-2 linguri de lapte cald (in carte scria apa calda)
4 linguri de nutella

Amestecati faina, cacao, zaharul si alunele.Adaugati untul si oul.


Framantati pana s-au amalgamat bine toate ingredientele.Intindeti aluatul pe masa infainata (eu am pudrat-o cu zahar pudra).Ungeti dreptunghiul obtinut cu nutella si rulati strans.
Inveliti cu folie de plastic si introduceti sulul in frigider, minim 30 de minute.

Dupa care,  taiati spirale de 3-4 mm, le asezati intr-o tava,  pe hartie de copt si coaceti 10-12 minute la 180 de grade.

                                   Girelle alla Nutella

La ricetta e presa dal libro Pazzi per il cioccolato, a pagina 55
Queste deliziose girelle, sono perfette per tutti quelli che come me adorano il cioccolato.

Per 25 o 30 pezzi:

185 gr di farina
40 gr di cacao
125 gr di zucchero a velo
55 gr nocciole macinate
100 gr di burro a pezzetti
1 uovo
1-2 cucchiai di latte caldo se necessario


4 cucchiai di crema di cioccolato alla nocciola .Io, ho usato Nutella.

Mescolate farina, cacao, zucchero e nocciole.Aggiungete l'uovo e latte sufficiente per ottenere un buon impasto.


Stendete l'impasto sull tavolo cosparso di zucchero a velo e formare un rettangolo.Spalmatene la superficie con la crema alla nocciola.Arrotolate dal lato lungo formando un tronchetto.Avvolgetelo strettamente nella pellicola e refrigeratelo per 30 minuti.

Tagliate l'impasto in fette spesse 3-4 mm e mettetele sulla teglia unta o con carta forno.

Cuoceteli per 10-12 minuti a 180 gradi.


Queste girelle possono essere conservate per una settimana in un contenitore a tenuta d'aria.

giovedì 10 marzo 2011

Creveti cu parmezan si usturoi-Gamberoni aglio e parmigiano

Sotto, in italiano.
 
Pentru aceasta reteta avem nevoie de creveti mari, marimea XXXL.

     Eu pentru o jumatate de kilogram de creveti am folosit o cescuta de ulei de masline.
Am curatat crevetii de cap, firul intestinal si carapace si i-am pus la marinat in ulei de masline si 3 catei de usturoi taiati felii.



I-am pus la rece timp de o jumatate de ora.Intre timp am amestecat o jumatate de pahar de parmezan ras cu un pahar de pesmet.Patrunjel tocat dupa gust.

Am tavalit crevetii prin pesmet si parmezan, i-am asezat intr-o tava pe hartie de copt si i-am pus in cuptorul cald la 190 de grade,  pentru 10-15 minute.

                                       Gamberoni aglio e parmigiano

Per mezzo kilo di gamberoni puliti e sgusciati:

una tazzina di olio evo
3 spicchi d'aglio
un bicchiere di pangrattato
mezzo bicchiere di parmigiano grattugiato 
prezzemolo

Mettete in una ciotola i gamberoni, l'aglio tagliato a fette e l'olio.Coprite e metteteli nel frigo per mezz'ora.Nel frattempo mescolare pangrattato, parmigiano e prezzemolo.Passare i gamberoni nel pangrattato e disponeteli su una teglia.Infornate per 10-15 minuti a 190 gradi.


martedì 8 marzo 2011

Ficat de vitel in sos de portocale-Fegato di vitello in salsa all'arancia


Sotto, in italiano.
 
Timp de pregatire: 15 minute.
Eu am folosit portocale rosii.Ficatul e moale, sosul de portocale cremos, am presarat deasupra alune de padure tocate pentru o tenta crocanta.

Pentru 3 felii de ficat, am folosit sucul de la  doua  portocale si o lingura de miere.


Am taiat ficatul bucati, le-am prajit usor in doua linguri de ulei de masline.Ficatul nu are nevoie de mult timp, deci in 5 minute este gata.L-am scos din tigaie si  l-am pastrat la cald intre doua farfurii.

In aceiasi tigaie unde am prajit ficatul, am adaugat sucul de portocala si mierea.Am dat focul la maxim si in cateva minute am obtinut sosul de portocale, care va avea consistenta unui sirop.

Am servit ficatul cu sosul obtinut.

                                           Fegato di vitello in salsa all'arancia sanguinello e granella di nocciole

Non vi spaventate: il titolo della ricetta e lungo, ma la ricetta e veloce.Anzi, velocissima.

Per 3 fette di fegato:

2 arance rosse
1 cucchiaio di miele
granella di nocciola

Fate rosolare in due cucchiai di olio il fegato tagliato a strisce.Bastano 5 minuti.

Una volta pronte, toglierle dalla padella e mantenerle al caldo fra due piatti.

Nella stessa padella, versate il succo delle due arance e il miele.Alzate la fiamma e cuocete finché il liquido si sara ridotto a sciroppo.

Servite il fegato con la salsa e una spolverata di granella di nocciole.


Con questa ricetta partecipo al contest La banda declina "arancio" .

 

mercoledì 2 marzo 2011

Terrina de peste-Terrina di pesce spatola

Sotto, in italiano.


In mod normal pregateam pestele spatola( Lepidòpus caudatus ) alla palermitana, dupa reteta lui  Any. Puteti sa folositi orice alt file de peste doriti.Asigurati-va ca nu are oase si atat.

Umplutura contine urmatoarele ingrediente:

un pahar de pesmet
o mana de stafide hidratate in apa calda
o mana de seminte de pin
patrunjel tocat
70 gr de parmezan ras
 ulei de masline extra 5-6 linguri
sare

Am pus pesmetul intr-o tigaie si l-am "tostat" .Fara ulei.

L-am luat de pe foc, am adaugat 5-6 linguri de ulei de masline, stafidele, semintele de pin, patrunjelul si  parmezanul.


Am tapetat o forma de chec cu hartie de copt.Am asezat primul strat de peste.


Am acoperit cu un strat de pesmet.Am acoperit cu un alt strat de peste si tot asa.


Am stropit cu un fir de ulei de masline si am impachetat bine.


Am copt 15-17 minute la 190 de grade.L-am lasat sa se raceasca si am feliat "prajitura".
Sau va plac mai mult spirale?



                                Terrina di pesce spatola

O meglio: cosa fai quando il pescivendolo ti taglia il pesce a pezzi e non puoi più fare il classico turbante?
Io ho fatto una terrina!

6 filetti di pesce spatola

Un bicchiere di pangratatto
Una manciata di uva passa precedentemente ammolata e ben strizzata.
Una manciata di pinoli tostati
Prezzemolo
70 gr di parmigiano gratugiatto
olio evo
sale

Fatte tostare il pangratatto a secco in una padella.Togliere dal fuoco,  aggiungere olio e tutti gli altri ingredienti.
Ho foderato uno stampo da plum-cake con carta forno e ho semplicemente alternato strati di pesce e il pangratato e frutta secca.Un filo d'olio sopra e messo nel forno caldo per 15-17 minuti a 190 gradi.


Per tagliare delle belle fette, bisogna lasciarlo raffreddare un pochettino.

O preferite i turbanti?




Mando la ricetta a Ramona per il contest Frutta in pentola.Avete visto che premi bellissimi?





martedì 1 marzo 2011

Angelica


Angelica este o "tipa"  frumoasa, simpla si dulce.

In caz ca nu ati avut ocazia sa o cunoasteti, lasati-ma sa vi-o prezint:  ea este  Angelica.Nu stiu de ce se cheama asa.Stiu doar ca asa am gasit-o in cartea surorilor Simili: Pane e roba dolce, la pagina 92.

Pentru maia:
135 gr faina de manitoba.Eu am folosit faina de manitoba, dar puteti folosi orice fel de faina,  cu conditia sa lasati aluatul mai mult la crescut.
13 gr de drojdie proaspata
75 ml apa

Amestecam ingredientele si lasam 30 de minute.


Pentru aluat:

400 gr faina
75 gr zahar
120 ml lapte cald
3 galbenusuri
120 gr unt
sare

3 linguri unt topit pentru uns

Un pumn de stafide, hidratate in apa calda cu rom, pentru noi.
Picaturi de ciocolata si picaturi de capsuni, pentru Manu.
Reteta originala prevede stafide si coji de citrice confiate, dar puteti folosi tot ce doriti.

Pentru "glazura":
un albus
150 gr zahar pudra

Amestecam faina cu laptele, galbenusurile si zaharul.



                                Adaugam si untul si framantam bine.


                        Adaugam  maiaua si continuam sa framantam.


Lasam aluatul obtinut la crescut o ora.Dupa ce si-a dublat volumul intindem o foaie dreptunghiulara pe masa infainata, de 2-3 mm grosime.

                                                        
                     Ungem bine cu unt topit si presaram stafidele si ciocolata.

                          Formam un sul cu latura lunga a dreptunghiului.




                        Cu un cutit bine ascutit si infainat taiem sulul obtinut in jumatate.



       Impletim cele doua parti obtinute, avand grija sa mentinem partea taiata deasupra.

              Formam o coroana si o lasam la crescut inca 30 de minute.



               Introducem coroana in cuptorul cald la 200 grade pentru 20-30 de minute.

Intre timp pregatim glazura din albus de ou si zaharul pudra.Ungem Angelica noastra cu glazura obtinuta, imediat dupa ce am scos-o din cuptor.






                                                              Angelica

La ricetta delle sorelle Simili del libro Pane e roba dolce, pagina 92.

Lievitino:
135 gr farina di manitoba
13 gr lievito di birra
75 ml acqua

Amalgamare tutti gli ingredienti e lasciare lievitare per 30 minuti.


Impasto:
400 gr farina di manitoba
75 gr di zucchero
120 ml latte tiepido
3 tuorli d'uovo
120 gr di burro
sale

Per la glassa coprente:

150 gr zucchero a velo e un albume


75 gr uvetta
75 gr gocce di fragola e cioccolato .Le sorelle Simili hanno usato la scorza d'arancio candita.
50 gr di burro fuso


In una ciotola mettere la farina,  il latte e i tuorli, lo zucchero e il sale e amalgamare.Unire il burro e impastare.
Aggiungere il lievitino e impastare finché i due impasti saranno bene amalgamati.
Lasciare lievitare l'impasto un ora.

Rovesciare l'impasto sul tavolo infarinato e stenderlo formando un rettangolo di 2-3 mm.Penellare abbondantemente con burro fuso, caspargere di uvetta e cioccolato.
Arrotolare il lato più lungo.
Tagliare il rotolo a metà per il lungo.Girate i due pezzi in modo di formare una treccia .Fatte attenzione che la parte tagliata rimanga al esterno.Chiudere a ciambella e fare lievitare ancora 30 minuti.


Cuocere in forno per 20-30 minuti a 200 gradi.


Penellare l'angelica con la glassa appena esce dal forno.




Mando la ricetta  al contest  Mani nella manitoba,  li trovate tante ricette con la farina manitoba e anche tante nuove amiche.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...