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sabato 26 febbraio 2011

Omleta cu orez la cuptor-Frittata di riso al forno

Sotto,  in italiano.

Dupa o iarna grea gandul ne zboara la verdeata, soare si aer curat.Tocmai de aceea reteta de omleta cu orez la cuptor e numai buna de pus in cosul pentru pic-nic, dar bineinteles si pentru un platou cu aperitive sau finger-food.

140 gr de orez
500 ml lapte
4 oua
50 gr parmigiano ras

Daca aveti orez fiert ramas, puteti sa-l folositi.Eu am pus orezul la fiert in lapte.L-am lasat un pic la racit, l-am amestecat cu ouale batute si parmigiano.Am turnat compozitia intr-o forma unsa si tapetata cu pesmet.Am copt la 180 de grade pana cand s-a rumenit usor deasupra.

Am taiat-o cand s-a racit.

Acum am facut varianata simpla, puteti sa adaugati la compozitie ce doriti.Va spun ce variante am facut eu: cu sunca cubulete, cu rosii uscate, cu masline.



                                     Frittata di riso al forno

Buona calda, ottima fredda.Si puo fare in tanti modi, semplicemente aggiungendo quello che volete: dadini di speck, olive, pomodori secchi.Ottimo modo per riciclare il riso o mettere nel cestino del pic-nic.

140 gr di riso
500 ml latte
4 uova
50 gr di parmigiano
sale

Portate il latte a ebolizione e fatevi cuocere il riso.Doppo che si e raffreddato, aggiungere le uova e il parmigiano.Versatevi il composo in una teglia e cuocete nel forno caldo a 180 gradi, finchè la superficie della frittata risulti dorata.

Partecipo con questa ricetta al contest Ricette per un pic- nic .Se volete partecipare sbrigatevi, mancano pocchi giorni.

about food

lunedì 21 febbraio 2011

Tort cu mere si nuci-Torta alle mele e noci


Sotto, in italiano.

Un tort aromat: mere, portocala si nuci.
Proprietati:  hranitor, amelioreaza starea de dispozitie, revigorant natural.
Recomandat in:  convalescenta si nu numai.
Atentionari: simplu de facut.
Efecte secundare si interactiuni: la dozele recomandate nu au fost semnalate efecte secundare, poate o usoara dependenta.
Mod de administare:
Copii: la cerere
Adulti: 2 felii pe zi.


Ingrediente:

4 oua
240 gr zahar
80 ml suc de portocale proaspat stors
160 ml ulei
360 gr faina
1 lingurita praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat
2 pumni de nuci macinate.Nucile la baza, vor sustine si mentine pozitia merelor.
2 mere mari curatate si taiate cubulete si presarate cu un pic de scortisoara, eventual un pic de zahar daca-s acrisoare.

Amestecam faina cu praful de copt si bicarbonatul.Amestecam si uleiul cu sucul de portocale.
Batem spuma ouale cu zaharul.


Adaugam treptat faina in ploaie.Si amestecul de suc de portocale cu ulei.


Impartim compozitia in doua, intr-una adaugam nucile macinate si o turnam intr-o tava unsa si tapetata(24 cm).
Deasupra presaram merele cubulete.

Deasupra merelor turnam restul de compozitie.Coacem la 180 de grade pentru 40-45 de minute.




                                                     Torta alle mele e noci

Indicazioni terapeutiche: usato in convalescenza,  aumenta il buonumore,  combatte debolezza.
Dose, modo e tempo di somministrazione:
Bambini: a richiesta
Adulti: due fette al giorno.
Somministrare doppo pasti, a colazione o come merenda.
Il sovradosaggio:  non ha effetti collaterali, magari una leggera dependenza.
Avvertenze speciali: molto facile da fare.

Ingredienti, o meglio composizione:

4 uova
250 gr di zucchero
80 ml spremuta d'arancia fresca
160 ml olio
 360 gr farina
1 cucchiaino cremor tartaro
1/2 cucchiaino bicarbonato
2 manciate di noci macinate.
2 grosse mele sbucciate e tagliate a dadini, aromatizzate con un pizzico di canella e zucchero


Mescolare farina, cremor tartaro e bicarbonato.
Mescolare olio e spremuta.
Sbattere bene uova e zucchero.


Aggiungiamo  "a pioggia" la farina alle uova, proseguiamo con olio e spremuta "a filo" .Dividiamo il composto in due, aggiungiamo le noci a metà del composto.Versiamo quest'ultimo in una tortiera imburrata e infarinata, mettiamo sopra le mele e copriamo con l'altra metà del composto.Infornare a 180 gradi per 40-45 minuti.









venerdì 18 febbraio 2011

Vinete cu sos cremos de branza feta-Melanzane con salsa cremosa al formaggio feta


Sotto, in italiano.

Avem nevoie de o vanata mare, curatata si taiata cuburi.




Seminte de pin. Daca nu aveti,  nu-i bai.
O mana de stafide inmuiate in apa fierbinte.
Cam jumatate  de pahar de lapte si cam 150 de grame de branza feta sau o telemea buna, daca aveti.
Cubuletele de vanata le-am pus intr-o tava unsa cu un strop de ulei si le-am stropit si pe ele cu un pic de ulei.Am bagat tava in cuptor pentru 10 minute la 170 de grade.

Intre timp am pus la topit branza in lapte pe foc mic si am amestecat mereu.
Am pus cubuletele de vanata in forme individuale, unse cu un pic de ulei si am alternat straturi cu seminte de pin, stafide si crema de branza feta.


Am introdus formele in cuptor pentru 10-15 minute la 180 de grade.

                                      Melanzane con salsa cremosa al formaggio feta

Una  grossa melanzana sbucciata e tagliatta a dadini.
Una manciata di pinoli.
Una manciata di uva sultanina.
Formaggio feta 150 grami.
Mezzo bicchiere di latte.

Mettere i cubetti di melanzana in una teglia unta di olio e cuocere nel forno caldo per una decina di minuti.Fate rinvenire l'uvetta in acqua tiepida e mettete a sciogliere il formaggio in un pentolino insieme al latte.Mescolate sempre finchè il formaggio si scioglie completamente.
Mettete i cubetti di melanzane in piccole cocottine unte con pocco olio e alternate a strati uveta e pinoli e formaggio in crema.Cuocere nel forno caldo per 10-15 minuti a 180 gradi.


La ricetta la mando a Imma per il contest Tutto in cocotte.






mercoledì 16 febbraio 2011

Aperitv cu Tête de Moine-Aperitivo con Tête de Moine

Sotto, in italiano.
 
Tête de Moine (cap de calugar)  este o specialitate elvetiana.De peste 800 de ani este produs in mod natural, cu lapte prospat.Este pus la maturat pentru 3-4 luni in beciuri cu un anumit grad de umiditate,  pe scanduri de brad.Tête de Moine se "taie" cu ajutorul unui cutit rotativ , formand astfel faimoasele rozete.Pentru mai multe informatii va trimit direct in Elvetia: aici .

Rozete de Tête de Moine cu rosii uscate in ulei de masline, dupa o idee Trish Desine.


Sau rozete de Tête de Moine cu roua de otet balsamic.
Daca aveti o Bucket list culinara, introduceti si acest cascaval.O experienta culinara de neuitat.

  Aperitivo con Tête de Moine
 
Da oltre 800 anni il formaggio Tête de Moine è prodotto in modo naturale utilizzando solo latte fresco di montagna(senza alcun tipo di conservante).La staggionatura di 3-4 mesi in cantine con un determinato grado di umidità e le assi di legno di abete sulle quali vengono disposte le forme,  conferiscono al formaggio la sua speciale crosta e il suo sapore tipico.

Per maggiori informazioni, andate qui .

Rosette di Tête de Moine con pomodori secchi sott'olio
                                        Rossette de Tête de Moine con rugiada di aceto balsamico.
Il Tête de Moine era nella mia Bucket List culinaria, cioè le 10 cose da mangiare prima di morire.Un' esperienza culinaria indimenticabile.



                          

martedì 15 febbraio 2011

Bruschette cu miel-Crostoni alla pecorara

Sotto, in italiano.

O specialitate din regiunea Abruzzo,  cu putine ingrediente dar care transforma o specialitate regionala, intr-o adevarata delicatesa.

Pentru jumatate de kilogram de pulpa de miel, taiata cuburi nu foarte mari:
1 ceapa mare
1 lingura de unt
4 felii de paine prajita sau tostata in cuptor
Ulei extra de masline
Sare si piper dupa gust.

Daca aveti un  ceaun cu fundul gros, este indicat la aceasta reteta. Daca nu, folositi vas de lut ca mine.
Am pus untul la topit si am adaugat ceapa taiata cubulete.Cand a devenit sticloasa am adaugat carnea.



Am adaugat un polonic de apa si am acoperit cat mai ermetic oala.Am lasat la fiert o ora fara sa ridic capacul.Succesul acestei retete depinde foarte mult modul acesta de pregatire.Deci capacul oalei a ramas la locul lui timp de o ora.

Am tostat painea in cuptor, am turnat un fir de ulei deasupra.


Se pune pe fiecare felie de paine carne si sosul de ceapa obtinut.Se servesc calde cu patrunjel proaspat tocat.

Particip cu aceasta reteta la provocarea Dulce Romanie, gazduita luna aceasta de Mimmi.

                                                              Crostoni alla pecorara

Una specialita abruzzese.La ricetta presa da un speciale di Sale& Pepe.

Per mezzo kilo di polpa di agnello tagliata a pezzi
Una cipolla grossa
4 fette di pane casereccio 
1 cucchiaio di burro
prezzemolo, sale, pepe

Sbucciare la cipolla, tagliatela a cubetti e mettetela in una pentola di coccio con il burro e lasciatela stufare.
Aggiungete a questo punto la carne, salate, pepate e bagnate tutto con un mestolo di aqcua calda.Coprite con coperchio a chiusura ermetica se possibile.

Cuocete su fiamma bassissima per un ora,  senza mai togliere il coperchio.
Prima di servire condite le fette di pane tostate con poco olio e distribuitevi sopra l'intingolo di agnello.Non dimenticate il prezzemolo sopra.

martedì 8 febbraio 2011

Gnocchi de cartofi cu sparanghel-Gnocchi di patate agli asparagi

 Sotto, in italiano.

 Ador gnocchi.Nu puteam sa las sa-mi scape o astfel de reteta.De fapt e reteta de gnocchi cu cartofi, cu o surpriza in mijloc.Simplu si de efect.Reteta originala am gasit-o aici  .

700 gr de cartofi fierti in coaja
250 gr de faina
2 galbenusuri
sare

5-6 fire subtiri de sparanghel fierti 5 minute la aburi.

Cartofii se curata de coaja cat sunt fierbinti.Se dau prin razatoarea mica.Pireul obtinut se amesteca cu faina pe masa de lucru.



Am adaugat cate un galbenus pe rand.


 In functie de calitatea cartofilor poate aluatul necesita o lingura in plus sau in minus de faina.



Am format suluri, le-am turtit si in mijloc am asezat cate un fir de sparanghel bine infainat.



 Am sigilat firul de sparanghel in mijloc si am rulat . Am taiat gnocchi de 1 centimetru si  i-am fiert in apa usor sarata.I-am lasat cam 1 minut de cand s-au ridicat la suprafata.



Se servesc cu unt topit aromatizat cu salvie.Bineinteles, nelipsitul parmigiano.

                                             Gnocchi di patate agli asparagi
                                                      

700 gr di patate lesse con la buccia e gratuggiate quando ancora calde.E  bene si, non ho schiacciapatate!
250 gr di farina
2 tuorli
sale

5-6  asparagi cotti al vapore per 5 minuti, asciugatti e bene infarinati

Impastare le patate insieme alla farina, aggiungere uno alla volta i tuorli e il sale.Formare dei cilindri, schiaciateli per tutta la lunghezza e chiudete dento i asparagi.Tagliate i gnocchi e lessateli nel acqua bollente salata per un minuto.


Il condimento? Burro e salvia, anche per me.



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