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lunedì 14 novembre 2011

Haioase

Sotto, in italiano.
 
Sau aproape haioase.De ce? Pentru ca le-am pregatit cu o parte unt o parte untura si nu cu "hai"(grasimea de pe burta porcului data prin masina).Aluatul de la haioase nu are nimic de invidiat aluatului  din patiserie.

Eu nu le pregatisem de un car de ani.Reteta nu o mai aveam, am gasit-o la Bucataresele vesele.Tot la ele gasiti si un filmulet explicativ cu modul de impachetare.

640 gr de faina
3 galbenusuri
3 linguri de iaurt grecesc(n-aveam smantana)
1 lingura zahar
1 lingurita sare
2 linguri de otet(eu, otet de trandafiri)

 Apa minerala cat cuprinde pentru a obtine un aluat fin, nelipicios, moale dar elastic.Il lasam la frigider 30 de minute.



 300 gr untura+300 gr de unt
240 gr faina.

Amestecati faina cu untura si untul moale pana obtineti o "alifie" omogena.O impartiti in patru.









Intindem pe masa infainata o foaie dreptunghiulara.O ungem cu o parte din alifia cu untura.





Aducem latura lunga pana la jumatate.














 Jumatatea de jos, in sus.


  Jumatatea din stanga.











 Si terminam cu cea din dreapata. 











 Retineti ordinea miscarilor.Trebuiesc executate in acelasi fel de fiecare data, la fiecare impachetare.

Acoperim aluatul cu folie de plastic si-l introducem in frigider pentru 30 de minute.

Intindem iar o foaie dreptunghiulara si procedam la fel ca mai sus pana terminam alifia.Deci inca trei impachetari.

Eu dupa ultima impachetare l-am lasat la frigider 2 ore si jumatate.

Intindeti aluatul nu foarte subtire, jumatate de centimetru e suficient.Taiati patratele cu ajutorul unui cutit incalzit.Altfel riscati sa turtiti sau sa intindeti straturile. Asezati in mijloc un gem acrisor(eu, magiun si pasta de coarne facuta de mama) si impachetati fara sa apasati.Ultima oara le-am umplut si cu rahat.

Coaceti haioasele la 190 de grade pentru primele 5 minute dupa care reduceti caldura la 180.
Traducere: primele 5 minute la cuptorul incins si restul la foc mai mic.
Nu le uscati prea tare.


                          Haioase-dolcetti di pasta sfoglia tradizionale 

Non ho molte ricette rumene, ma a questa ci tengo particolarmente.
Sono dei dolcetti che di solito si preparano per le feste.E una pasta sfoglia che nel pasato, le nostre nonne lo preparavano con il grasso del maiale macinato a crudo.Insomma una ricetta "povera".Io ho usato 50%  burro e 50% strutto.

640 gr fi farina
3 tuorli
3 cucchiai di yogurt greco
2 cucchiai di aceto.Io ho usato aceto alle rose .
1 cucchiaio zucchero
1 cucchiaino sale
acqua gassata quanto basta per ottenere un impasto liscio, morbido e elastico.

La crema per le piegature:

240 gr farina
300 gr burro
300 gr strutto


Mescolate bene tutti gli ingredienti.Quando avete ottenuto un bel impasto elastico, copritelo con la pellicola e metteltelo nel frigo per 30 minuti.


Nel fratempo, mescolate burro, strutto e farina.Dividete la crema in quatro.
Stendere l'impasto in un rettangolo spesso mezzo cm e ungete con una parte della cremina.
Piegate le estremità iniziando con il lato lungo.Da sù in giù e da sinistra a destra.Ricordate l'ordine delle pigature perche si devono fare nello stesso modo ogni volta.
Copriamo il panetto con la pellicola e mettiamo nel frigo minimo 30 minuti.


Senza girare l'impasto stendete di nuovo una sfoglia e proseguite le piegature come descritto sopra.Meteete di nuovo nel frigo e cosi vià finchè finisce la cremina.Quindi ancora 3 volte.


Dopp l'ultima piegatura tenete nel frigo più di mezz'ora, anche tutta la notte.
Stendere una sfoglia di 7-8 mm, quindi non troppo sottile, ritagliate dei quadratini 4-4 cm di lato.Consiglio l'uso di un coltello leggermente riscaldato per non "tirare" la pasta. riempite con la marmellata e piegate a metà, senza premere troppo, se no rischiate di appiatire i strati.Infornate a 190 gradi per i primi 5 minuti doppodichè ribassate a 180.









42 commenti:

  1. Un fel de puff pastry, nu? Eu am incercat sa-l fac cu unt si a iesit net superior tuturor lucrurilor pe care le gasesc in comert :)

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  2. Ce frumoase ti-au iesit.Cea de pe prosop parca este o carte.Te pup!

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  3. Ultima data am facut acum doi ani! Noua ne plac tare mult, s-au deschis perfect, bunica mea spunea ca nu-i haios daca nu se deschide bine, ca o floare :) Pupicei!

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  4. Che meraviglia questa ricetta! imi place foarte mult mersi

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  5. Bogdan, da este puff pastry.In mod sigur tot ce e facut in casa nu se compara cu produsele industriale.e ceva de munca dar merita!

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  6. Dia Mar, multumesc.Mai era una mai frumoasa cu paginile rasfoite de vant, dar nu stiu cine a mancat-o!:-)

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  7. Multumesc Adela, eu le-am facut de doua ori saptamana asta.Am dat la toti prietenii.

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  8. eu nu le-am pregatit niciodata :( , iar acum cand le vad la tine tare m-as baga si eu ;) , ti-au iesit super !!!!

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  9. Lilisoare, cum conving io un purcel sa-mi cedeze niste sunci? ca voi si io sa ma haiosesc!

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  10. ce frumusele sunt! am notat reteta :*

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  11. Mie imi place enorm aluatul foietaj,asa ca haioasele tale sunt absolut pe placul meu,baci!

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  12. Deosebita prima poza, o admir intr-una.
    Cu siguranta si continutul ei a fost/este delicios.

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  13. cioa Lilly, sono capitata per caso, ma sono rimasta innamorata di queste meraviglie!! complimenti

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  14. Cu hai sau nu,Haiosele tale sunt senzationale !

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  15. Haioase si tare delicioase!!!Imi plac tare mult !Pup!

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  16. che meraviglia, fanno un figurone e poi brava x la tecnica!

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  17. Cat, pai nu-i tarziu.Inarmeaza-te cu rabdare si la treaba!

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  18. Ralu, de ce nu le faci tu cu untura si unt ca mine.Sau cu untura.Si lasa sunca porcului pentru pancetta!:-))

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  19. Multumesc Emily, sunt irezistibile.Eu daca le am pe masa trebuie sa le termin.

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  20. Flory, asta-i un Foietaj cu F mare.Se deschide frumos de poti sa-i numeri straturile.

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  21. Multumesc Bucate Apetisante!

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  22. Grazie Puffin e benvenuta nella mia cucina!

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  23. Lia, am vazut ca Google traduce postul meu Humor!!Asa ca humor sa fie!:-))

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  24. Sulemaniche, ti ringrazio.E un lavoro che mi piace fare: impastare, stendere, impastare in una nuvola di farina!Ciaoooo!

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  25. Cu untura de ren or fi bune?Glumesc . Da , serios acum , de unde sa scot eu untura aici , astia degreseaza tot , finlandezii cred ca au o obsesie . Cred ca daca cer pe undeva untura se uita la mine ca la cea mai mare ciudatenie pe pamant. Da-mi facusi o poftaaaa....amintiri din copilarie , amitiri placute .

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  26. Dorina, ori o faci numai cu unt, ori iei din macelarie o bucata de burta de porc si-ti faci singura untura.Si daca gasesti untura de ren, incearca si asa!:-))

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  27. delicioase de numa !!! de retinut !

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  28. Ammazza che brava!!! son bellissime da vedere.. e sicuramente da mangiare!!! baci .-)

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  29. Nooooooooooooooo, io vreau fitosenie :D
    Dara am sa fac cu untura, ii oarecum obligatoriu, ca nu ma mai inteleg cu mine de cind ti-am vazut pozele!

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  30. Antonina, deliciose si haioase!

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  31. Ralucuta, atunci impaca-te cu tine si fa-le!

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  32. complimenti per come hai spiegato come si fa pa pasta sfoglia, questa tua ricetta mi piace molto anche per quel ripieno

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  33. Woooww, arata minunat !! Bravo! Pupicei. xoxoxo

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  34. frumos ti-au iesit ! mama le facea cu untura de porc,evident de casa untura,din porcul bunicii.Dupa 2-3 zile sunt si mai bune !

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  35. de cat timp nu am mai mancat asa ceva.....poate 10 ani...
    Te-am adaugat in listuta mea de blogroll, ca sa te pot urmari mai usor. Daca iti face placere, viziteaza si blogul meu.

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  36. This looks so delicious. Would love for you to share this with us over at foodepix.com.

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  37. wau che bella ricetta sono sfiziosissimi

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