Cerca nel blog

Caricamento in corso...

venerdì 15 aprile 2011

Tortino de topinambur-Tortino di topinambur


Sotto, in italiano.

 
TOPINAMBUR, topinamburi, s.m. Plantă erbacee originară din America de Nord, cu tulpina înaltă şi flori mari, galbene (Helianthus tuberosus), asemănătoare cu floarea-soarelui, dar de la care se consumă tuberculii mari cu gust pronunţat de anghinare; pop. nap-porcesc; din fr. topinambour.

Din Dictionarul explicativ al limbii romane.

Sau anghinare de ierusalim, mai adaug eu.


Ce-i frumos la reteta asa e ca puteti folosi orice alta radacinoasa sau chiar conopida, sau broccoli.

4-5 bucati de topinambur potriviti, curatati, taiati cubulete si fierti
1 ou
50 gr de parmezan
1-2 lingura de pesmet

Am facut pireu din topinamburul fiert, am adaugat oul, parmezanul si pesmetul.

Am uns forme idividuale cu unt si le-am tapetat cu pesmet.Am pus pireul obtinut in forme si am copt la 180 de grade, 20 de minute.

Se lasa la racit cateva minute dupa care se scot din forme.

Eu le-am servit cu pastrama de rata home made.






                                                 Tortino di topinambur

Con gli ultimi topinambur della staggione..Potete usare anche cavolfiore o broccoli per questa ricetta.

4-5 topinambur di media grandezza, puliti, tagliatti a cubetti e bolliti
1 uovo
50 gr  di parmigiano
1-2 cucchiai di pangrattato

Schiaciate con una forchetta i cubetti di topinambur bolliti.Mescolate  la purea ottenuta con l'uovo, parmigiano e pangrattato.


Mettete tutto nei stampini individuali, che avete precedentemente unto e infornate per 20 minuti, a 180 gradi.



Io le ho accompagnate con fettine di prosciutto crudo d'anatra.

 
Foto fatte due anni fa a Carignano al Sagra del  Topinambur.




12 commenti:

  1. Pfuaaaa, nu am vazut pe nicaieri topinambur!
    dar cred ca e bestial!

    RispondiElimina
  2. Un appetizer particolare e senza dubbio di gusto ;) brava!

    RispondiElimina
  3. Ralu, daca se prinde la mama-n gradina, la toamna iti fac cunostinta cu el!

    RispondiElimina
  4. Grazie Sonia, a noi piace molto!

    RispondiElimina
  5. Mai ,la mine e plin pe dig de topinambur.
    Creste ca buruiana.Nu l-a plantat nimeni si nimeni nu-l culege.
    Ba din contra,pentru ca e rapace si invadeaza terenurile cultivate,primavara oamenii ii dau foc.
    Acuma m-as duce sa sap cativa tuberculi,dar nu stiu daca mai sunt buni.

    RispondiElimina
  6. acuma,drept sa-ti spun in romania nu se gasesc napi la piata.pe vremea cand eram eu mica,se gaseau napi la tara si ii cultivau pentru hrana animalelor.n-am mancat niciodata,asta englezii stiu ca mananca.dar ideea de a-i inlocui cu alte radacinoase e de retinut.pastramei aleia de rata i-am pus eu gand rau !

    RispondiElimina
  7. Lia, eu ti-am zis sa punem de o afacere.Aici costa de la 2 la 4 euro la kila.
    Eu zic ca-s buni, incearca.

    RispondiElimina
  8. Pansy, era considerat cartoful saracului.Acum e o delicate, l-au scumpit, l-au ridicat la rang de trufanda.
    Cum spune si Lia e o planta rapace, asa zisa "buruiana" daunatoare pentru cine nu o cunoste.

    Te astept cu impresii.

    RispondiElimina
  9. Lilisorule, te astept oricum, dar recunosc ca si topinamburul asta suna tare tentant!!!
    Las' ca o pun pe CiocarLia sa imi aduca citiva tuberculi, sa ne incercam mina :P
    Pup fetele mele dragi!

    RispondiElimina

Nota. Solo i membri di questo blog possono postare un commento.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...