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domenica 17 aprile 2011

Crema tartinabila de fistic-Crema spalmabile al pistacchio


Sotto, in italiano.

A fost un experiment.Reusit, zic eu.
Nascut din dorinta de a reproduce Nutella facuta in casa.Eu ador fisticul, deci am inceput experimentul cu el.

125 gr de lapte concentrat( condensat sau "dulce de leche neterminat" ca sa  o citez pe Maya).Laptele acela dulce si gros.Daca nu gasiti, puteti sa-l faceti dupa reteta Liei.
O mana buna de fistic crud nesarat.




Nu am cantitati exacte, daca doriti mai lichid puneti mai putin fistic sau mai mult lapte concentrat.



Fisticul l-am tocat cat mai fin cu robotelul, am adaugat laptele  si l-am transformat in crema.


 Se pastreaza in frigider.Din experienta proprie, crema si-a pastrat fara sa-si altereze gustul si culoarea aproape o saptamana.

Se poate folosi "la rece" la torturi, prajituri, rulade.Sau "la cald", pentru umplut fursecuri sau tarte.
Sau pe paine.

Fursecuri cu crema de fistic dupa reteta de aici .



Sau minitarte, folosind acelasi aluat fraged ca la fursecuri.

Eu am folosit fistic de Bronte. Fisticul de Bronte este chemat si Aurul verde al Siciliei, iar Bronte capitala fisticului.
                                        Crema spalmabile al pistacchio

Lo so, la mia crema e da serie B.Ma e molto buona, vi assicuro.
Ho semplicemente tritato una manciata di pistacchi crudi insieme a un tubetto di latte concentrato.


Si conserva nel frigo  chiusa in un barattolo anche una settimana.Dico una settimana perche da me non e durata più a lungo.Spalmata sul pane  o come ripieno per dei biscotti o minicrostatine.


Con questa meravigliosa crema appena fatta si possono farcire anche le torte. Dopo la conservazione in frigo la consistenza cambia, come la nutella, ma basta lasciarla a temperatura ambiente per diventare di nuovo spalmabile.


Una crema multiuso insomma,  ancora da esperimentare.


Con questo post partecipo al Linky Party organizat de Any.



22 commenti:

  1. una crema bellissima, un concentrato di gusto e di colore. Perché la chiami di serie B? Stai scherzando, vero? Appena farò il "pieno" di pistacchi ti ruberò l'idea! Un bacio e a presto

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  2. Interesanta crema asta, si cred ca foarte gustoasa :)

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  3. è una bella idea da provare, mi piace perchè è semplice e utilizzabile in tanti modi :-)

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  4. Fausta, di serie B perche non e fatta come le altre ricette con cioccolato bianco e burro.Ma e buona ugualmente.Grazie Fausta!

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  5. Mihaela e prea buna, am rezistat cu greu sa nu golesc borcanul.

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  6. Gunther, più semplice di cosi...per il resto(usi e impieghi) sto ancora esperimentando.

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  7. Mi piace moltissimo, sia per gli ingredienti scelti pistacchi e latte condensato, che per il suo utilizzo così "elastico" e personalizzabile :)

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  8. niste premii simpatice de Paste te asteapta la mine pe blog !

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  9. Foarte faina reteta, o mentiune am doar, laptele evaporat nu e acelasi lucru cu cel condensat! si ma intrebam ce fel de lapte ai folosit tu pentru reteta aceasta?

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  10. Leti, grazie e per ogni suggerimento sono qua.

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  11. Alina, stiu.Dintr-o alta discutie am inteles ca multi ii spun si lapte evaporat, desi eu stiu ca cel evaporat este cel lichid folosit pentru cafea.Aici ii spune lapte concentrat, se vede tubul in poza.E gros, dulce si are consistenta mierii.E cel prezentat de Lia.Daca creez confuzii sterg evaporat.Multumesc si o zi buna!

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  12. Paste fericit si delicios iti doresc!

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  13. Lumina invierii Domnului nostru Isus Hristos sa va lumineze fiecare clipa din fiecare zi!
    PASTE FERICIT!

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  14. wow...uite o idee de cadou pentru mama mea...adora fisticul....ma bucur ca am gasit site-ul tau!

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  15. Lili, asa-i ca-i fain party-ul?? Dar crema ta e si mai faina si noi stim de ce!

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  16. Complimenti il tuo blog e' molto bello.Ti seguo con piacere se ti va passa a trovarmi. A presto.
    www.dolciarmonie.blogspot.it

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  17. hai un blog molto interessante e questa ricetta mi piace moltissimo!!
    A presto
    Elena

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  18. Mi s-a inverzit privirea pe loc.
    Arata dumnezeieste si cred ca are un gust fistichiu . :)))

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  19. Ma che bello il tuo blog!! Arrivo a te da Any :-) la tua crema non è assolutamente di serie B, anzi... La proverò deve essere fantastica e appena mi collego con il pc mi unisco ai tuoi lettori con molto piacere, un abbraccio

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  20. Mi interessa molto questa crema, mi piace molto il pistacchio :) Rosalba

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