Cerca nel blog

Caricamento in corso...

giovedì 24 marzo 2011

Orez mantovan-Riso mantovano


Mantova si o reteta:
Orez matovan sau "Risotto alla pilota".
Au fost suficiente doua vizite si Mantova ne-a cucerit definitiv si iremediabil.La ultima vizita,am avut ocazia sa mananc acest orez facut de prietenii (si finii)  nostri.

Ramona, ti-am spus ca-l fac?L-am facut!

Se chema pilota de la cel care "pilota", manuia orezul.Sa nu va ganditi la Formula 1.

Cantitatiile sunt simple: un pahar de orez de persoana, la doua pahare de apa.Asta este valabil pentru orezul local, "vilaone nano".Pentru orice alt orez, cantitatea de apa este un pic mai mare.

Am folosit oala de lut.Am pus apa la fiert.Cand a inceput sa fiarba am adaugat orezul.Nu se arunca pur si simplu in apa, se foloseste o palnie sau un con de hartie.




Se lasa pe foc mic pana absoarbe incet toata apa.Incercati sa nu amestecati.Eu am facut-o spre sfarsit.

Intre timp ne ocupam de pesto.Nu, nu cel cu busuioc: pesto de carne.

Se foloseste pasta de la carnati proaspeti(salamelle).Aproximativ 300 de grame.

Se pune carnea intr-o tigaie fara grasime si se caleste.


Am adaugat si ace de rozmarin.Si jumatate de pahar de vin alb sec.Cand s-a evaporat tot lichidul e gata.



Cand a fiert orezul se ia de pe foc si se adauga  carnea.Se amesteca bine ingredientele, deasupra oalei se pune un prosop de bucatarie (va absorbi aburii, fara sa obtinem o ploaie tropicala inauntru) si peste, capacul.

 Lasam 10 minute inainte de a sevi orezul.Se serveste cu parmezan ras.





"Mantua me genuit" tradus ar insemna "Mantova m-a nascut" si este fraza scrisa pe mormantul lui Virgilio aflat la Napoli.


Pozele sunt facute in nocturna intr-o seara friguroasa de noiembrie.




                                            Riso mantovano o Risotto  alla pilota

Mantova ti conquista con la sua gente, con la sua belezza e con il suo cibo.E non dimentichiamo il vino.
 Adesso vi propongo la ricetta di questo meraviglioso riso, fatto con gli ingredienti semplici e genuini della generosa terra mantovana: il riso e la carne di maiale.


Un bicchiere di riso(vialone nano) a persona.
Due bicchieri di acqua per ogni bicchiere di riso.

300 gr di salamelle
Mezzo bicchiere di vino bianco.
Rosmarino fresco.

La carne va cotta con il vino bianco in un tegame antiaderente.Aggiungere anche qualche ago di rosmarino.Sbriciolate bene la carne con una forchetta.
Portate al bollore l'acqua in una pentola di coccio e vuotare il riso nell'acqua in uno strato uniforme.Io ho usato un imbuto.

Quando il riso e pronto, aggiungere il pesto di carne.Togliere dal fuoco e coprire la pentola con un canovaccio e con il copercchio.Il vapore in ecesso vine cosi assorbito.Si lascia riposare 10 minuti e si puo servire con una bella spolverata di grana.


 
Le foto sono fatte in una seratta fredda di novembre, e non rendono giustizia.






Da servire con un ottimo vino : Il Lambrusco.





 Per altre ricette mantovane (e non solo),  andate da  Tlaz.

  
 

24 commenti:

  1. Una buonissimo e invitante piatto!!!!

    RispondiElimina
  2. Eccola finalmente!!!

    Grazie per la citazione e complimenti, il tuo riso e salamelle mi ha scatenato un gran appettito.

    E se un giorno passate anche per Modena, vi aspetto.

    Un abbraccio
    Tlaz

    RispondiElimina
  3. Ciao Lilly
    sono passata a trovarti anch'io. Sai che per Pasqua andrò a farmi un giro a Mantova, scatterò una bella foto e te la dedicherò. Intanto ti abbraccio

    RispondiElimina
  4. Ma tenteaza si pe mine....dar cu atfel de carnati nu merge?Cu carnati facuti la craciun si tinuti la congelator?
    O zi minunata!

    RispondiElimina
  5. LadyB, semplice e buono!Grazie!

    RispondiElimina
  6. Tlaz, una promessa e una promessa.E grazie del invito!

    RispondiElimina
  7. deve essere una città stupenda!!! La tua ricetta lo è di certo. Un saluto

    RispondiElimina
  8. Carla, che carina!Aspetto con ansia la fotodedica!Grazie!

    RispondiElimina
  9. Imi place ca se prepara rapid!

    RispondiElimina
  10. Care e treaba cu orezul turnat prin pâlnie?

    RispondiElimina
  11. Janet, poti sa incerci.Dar pentru un gust asemanator, te sfatuiesc mai degraba sa folosesti carne de porc tocata.

    RispondiElimina
  12. Mariette, rapid si bun cu putine ingrediente.

    RispondiElimina
  13. Arcadia, ai dreptate.N-am specificat in reteta.Probabil e intrebarea care si-au pus-o multi.:-)

    Orezul mantovan, in comparatie cu risotto, bobul de orez, trebuie sa ramana uscat, separat, "al dente".Nu se foloseste supa si vin.Si nici "mantecatura" finala cu unt si parmezan ca la risotto.

    Palnia sau conul de hartie, asigura depunerea orezului in strat uniform.V-a creea o piramida, unde varful ramane la suprafata.Prin fierbere, apa va fi absorbita uniform.

    E explicatia cea mai plauzibila pe care o pot da.

    Bineinteles, eu am vrut sa fac reteta in modul cat mai traditional posibil.Sa nu supar mantovanii.

    O seara buna si saluta-mi Brasovul!

    RispondiElimina
  14. ce au crnatii astia special ca si comdimente ?intrb pentru ca eu cred ca se poate face si cu carne tocata,condimentata adecvat.adica ma adaptez la ce avem pe aici.e interesant ca ai pus orezul in apa ce fierbe ,nu de la inceput.si pareca e cu bob rotind si nu l-ai spalat.ma insel ?e alta tehnica de a gati orezul.imi place reteta

    RispondiElimina
  15. Da, daca ar fi sa adaptezi reteta la ceea ce gasesti, cel mai indicat ar fi carne tocata de porc, nu foarte grasa si piper.
    Salamella mantovana e facuta cu carnea cea mai buna si slaba de porc, sare, piper.Amestecul se framanta cu apa, se adauga treptat, ca la mici, pana se obtina o consistenta mai "pufoasa".Am gasit undeva si o reteta de salamella unde amestecul este framantat cu vin rosu.

    Este un carnat proaspat, nu este afumat sau condimentat cu nimic deosebit.Se pastreaza cateva zile in frigider.Atat.

    Orezul este o specie locala, cu bobul rotund.Nu se spala si asa cum bine ai observat l-am pus in apa fierbinte.

    E un mod mai deosebit, mai rustic de a pregati orezul, nu clasicul "risotto".

    Merita sa-l incerci.

    RispondiElimina
  16. mulţam. Am priceput amu. Deci tre să rămână aşa, ca un fel de munte în mijloc de oală.

    Am salutat Braşovul şi Tâmpa ţi-a zâmbit! :D

    RispondiElimina
  17. ma che bello questo blog in doppia lingua ,complimenti mi aggiungo volentieri ai tuoi sostenitori e se ti va passa a trovarmi.Ancora complimenti a presto.Dorotea

    RispondiElimina
  18. Foarte interesant! Multumesc.

    RispondiElimina
  19. ciao Lilly! ti informo che sei la mia 50° sostenitrice! E per questo hodeciso di regalarti un piccolo premio! E' solo un banner, se ti va puoi pubblicarlo. io sto pubblicando un post per festeggiare la mia 50° follower =)
    ti mando via email il codice html!
    Baci, Dorris

    RispondiElimina
  20. le salamelle montavane danno un sapore incredibile una bella ricetta per una magnifica città

    RispondiElimina
  21. Dorotea, grazie vengo subito a trovarti.Felice di essere la tua 50° sostenitrice e ti auguro di avere tantissimi ancora!

    RispondiElimina
  22. Irina, cu putine ingrediente de calitate se creeaza o mancare deosebita!

    RispondiElimina
  23. Gunther, una magnifica città con tante ricette buone.Tutte da provare!

    RispondiElimina

Nota. Solo i membri di questo blog possono postare un commento.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...