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martedì 30 novembre 2010

Slanina mea-Pancetta


Dupa succesul din iarna trecuta, iata productia de slanina (pancetta) din aceasta iarna.Reteta pas cu pas o gasiti aici. Si la cererea publicului, am pus inca o bucata de aproape 3 kilograme, de Revelion e gata!Ce-am adaugat in plus: un pic de sare afumata si boabe de ienupar.


Boabele de ienupar le-am "tostat" usor intr-o tigaie incinsa, cand au devenit lucioase, semn ca au eliberat uleiurile esentiale, le-am luat de pe foc, le-am zdrobit  si le-am adaugat la amestecul de sare si ierburi.Vedem ce iese.


                                   La pancetta di Manu

La produzione di questo inverno e questa.E non finisce qui.Ho già messo un altro pezzo di quasi 3 kili, sarà pronta per Capodanno.Ho aggiunto bacche di ginepro leggermente tostate e schiaciate e un pò di sale affumicato.

Grazie Manu!

 

sabato 27 novembre 2010

Sepii la borcan-Seppie nel barattolo

Sotto, in italiano.
 
O reteta pe cat de interesanta, atat de gustoasa.Aveam sepii cumparate numai bune de facut chiftelute dupa reteta celor cu calamari, dar n-a fost sa fie.Cum am vazut  reteta la  Lucy, am simtit deja parfumul eliberat de capacul borcanului prosapat deschis.

Un motiv in plus sa particip la provocarea lansata de  Mihaela  Dulce Romanie, gazduita acum de Alison.Cu o tema tare draga mie: "Peste si fructe de mare".Daca doriti sa participati aveti timp pana in  20 decembrie.Grabiti-va!

Pentru doua persoane:
200 gr de sepii
1 catel de usturoi
1 ceapa mica rosie
1 fenel mic(fenicul)
sucul de la o portocala
masline negre
sare, piper rosu

Am taiat sepiile bucati si le-am calit rapid cu doua linguri de ulei de masline extra.Le-am pus in doua borcane mici cu filet, impreuna cu lichidul format.


Am taiat ceapa si fenelul bucati si le-am pus si pe ele in borcan.Am adaugat maslinele, catelul de usturoi taiat  in doua, sare si piper.Am umplut borcanelele cu sucul de la portocala si ulei de masline.


Am inchis bine borcanele si le-am pus intr-o oala.Am adaugat apa pana aproape de capacele borcanelor.Am pus la fiert si de cand a inceput apa sa fiarba, le-am lasat aproape 15 minute.

Rezultatul este surprinzator.


Se pot servi calde sau reci.Eu le-am servit intr-o salata rece de cartofi fierti.Nu e doar un mod interesant de a gati ,  ci un mod de a pastra aroma intacta a fructelor de mare si a legumelor.

                                 Seppie nel barattolo

La ricetta l'ho presa da  Lucy e le seppioline che avevo, erano destinate per un altra ricettina, sono finite belle e saporite nei barattoli.

Io ho usato  due barattolini piccolini, come due monoporzioni.

200 gr di seppie
1 cipolla rossa piccola
1 finocchio piccolo
olive taggiasche anche per me
1 spicchio d'aglio
sale,  pepe rosso in grani
succo di un arancia

Ho fatto scottare velocemente le seppie in una padella con pocco olio.Ho messo tutto nei barattoli, ho aggiunto la cipolla e il finocchio tagliati a rondelle, le olive, lo spicchio d'aglio, sale, pepe, il succo d'arancia e olio d'oliva per coprire tutto.
Ho messo i barattoli in una pentola piu grossa e ho aggiunto acqua fino al bordo.Ho messo tutto sul fuoco e ho lasciato bollire per quasi 15 minuti.

Molto buone  anche fredde con le patate bollite in insalata, cosi come ho fatto io.
Grazie Lucy!

martedì 23 novembre 2010

Cel mai bun film romanesc

Daca ma intrebati pe mine e  "Veronica". Actori de exceptie, costume de exceptie.Daca doriti sa votati o puteti face aici .Si ca sa ramanem in tema, un Dem Radulescu in rolul bucatarului.

sabato 20 novembre 2010

Fursecuri -Biscotti

Sotto, la ricetta in italiano.

Biscuiti, fursecuri, turta dulce.Din blog in blog, din bucatarie in bucatarie se raspandesc retete si idei.Care mai de care mai bune si frumoase.Eu m-am oprit asupra acestor fursecuri: sensational galettes le-a numit Monique.Si pe buna dreptate.Sunt senzationale.

225 gr de faina
1 lingura rasa de praf de copt
75 gr unt rece
75 gr zahar pudra
1 ou mare usor batut
5-6 linguri de lapte

gem sau dulceata pentru umplut
lapte si zahar pentru glazurat

Am pus faina cu praful de copt pe masa de lucru, am adaugat untul bucati si zaharul.Am framantat rapid, am adaugat oul si laptele, suficient cat sa iasa un aluat compact, dar nelipicios.

Nu trebuie sa stea la frigider, eu l-am pus 5 minute in congelator pana am pregatit tava si cuptorul.

Am format bilute, le-am turtit si-n mijloc am pus un pic de gem. Inainte de a introduce tava in cuptorul incins la 180 de grade, le-am uns cu lapte si le-am presarat cu zahar. Se coc pana se rumenesc usor.

Se poate inlocui gemul cu ciocolata.



                           I  Biscotti sensazionali di  Monique

225 gr farina
1 uovo leggermente sbattuto
i cucchiaino raso di lievito in polvere per dolci
75 gr burro freddo
5-6 cucchiai di latte freddo
75 gr zucchero a velo

marmellata o confettura per il ripieno
latte e zucchero per il tocco finale


Sulla spianatoia mescolate farina, lievito, zucchero a velo e burro freddo.Aggiungere anche il uovo e il latte.L'impasto ottentuto,  non cè bisogno di metterlo nel frigo, ma io l'ho messo 5 minuti nel freezer, tempo di accendere il forno a 180 gradi e prepparare un teglia con carta forno.


Formate con le mani delle piccole palline grandi come una noce e schiacciate leggermente nel mezzo.Mettete un pò di marmellata, confettura o cioccolata.Chiudete bene la marmellata dentro e mettete i biscotti su una teglia.Prima di infornare, spennellate i biscotti con latte e spolverizzate un po di zucchero.

I biscotti si sciolgono in bocca e a noi ci  sono  piaciuti tantissimo,  speriamo anche a Babbo Natale!

domenica 14 novembre 2010

Cuburi aperitiv-Aperitivo a cubotti

Sotto, in italiano.
Am plecat de la reteta de tarta sarata fara blat, am inlocuit sunca cu aceiasi cantitate de fasole verde fiarta la aburi.Am taiat cubulete si le-am ornat cu mousse verde (busuioc si ricotta) si mousse rosie (rosii uscate in ulei si branza feta).
250 gr smantana sau iaurt
200 gr de fasole verde fiarta
200 gr cascaval ras
4 oua
3 linguri faina
1 lingura gris

Am amestecat toate ingredientele, la sfarsit am adaugat fasolea taiata bucatele, am turnat intr-o tava si am copt la 200 de grade pentru 15 minute.
Cand s-a racit am taiat-o cuburi si le-am pus cate un mot colorat.

                                      Aperitivo a cubotti con mousse a due colori

Sono partita dalla stessa ricetta di torta salata, ho sostituito i wurstel con i fagiolini a vapore.
Per la mousse verde: ricotta e basilico.
Per la mousse rossa: pomodori secchi sott'olio e formaggio feta.
La quantità secondo i vostri gusti.

250 gr panna o yogurt
200 gr di fagiolini cotti a vapore
200 gr formaggio grattugiato
4 uova
3 cucchiai farina
1 cucchiaio semolino

Mescoliamo tutti gli ingredienti, versiamo in una teglia inforniamo per 15 minuti a 200 gradi.Lasciamo raffreddare, tagliamo a cubetti e  ogni cubetto viene guarnito con un pò di mousse.


martedì 9 novembre 2010

Caramele mou cu ghimbir-Caramelle mou e zenzero


Sotto in italiano.

Ador caramelele mou si cum sarbatorile de iarna se apropie cu pasi rapizi, am transformat reteta de mou clasic,  intr-o reteta festiva.Cel putin mie,  aroma de ghimbir imi evoca Craciunul, la fel si scortisoara.

Pentru aproximativ 24 de caramele:
200 gr zahar
75 gr frisca lichida
1 lingurita rasa praf de ghimbir

Am pus zaharul la caramelizat.Cand capata culoarea maroniu deschis, luam de pe foc si  adaugam frisca lichida usor incalzita.La sfarsit adaugam ghimbirul.Eu am adaugat jumatate de lingurita, am gustat, dupa care am adaugat restul de ghimbir.Mie ghimbirul imi place, dar nu exagerez.Amestecam bine timp de un minut, dupa care turnam cu grija in forme.Am pus formele in frigider pentru 2 ore.

Si varianta cu alune.



                                     Caramelle mou e zenzero

Io adoro le caramelle mou, ma questa volta ho dato a queste deliziose caramelle un tocco in più: il zenzero.Io quando dico zenzero,  dico Natale,  quindi un motivo in più per partecipare al   contest Pensierini e Addobbi.
Sono facili, buoni e si possono regalare.Quindi...


200 gr di zucchero per 24 caramelle
75 gr panna per dolci
1 cucchiaino raso zenzero in polvere.Se non amate molto il zenzero potete ridure o anche eliminarlo.


In un tegame fate fondere lo zucchero fino a quando sarà caramellato e di un bel colore ambrato.Togliere dal fuoco e aggiungere la panna leggermente riscaldata.Aggiungere il zenzero. Mescolare bene per 1 minuto e versate in un stampo.Io ho usato quello in silicone a sfere.Lasciare in frigo per 2 ore.

La ricetta delle mou si trova nel numero 109 di Piu Dolci, io ho aggiunto il zenzero.




Buon contest a tutti!



Caramelle mou e nocciole





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