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venerdì 23 luglio 2010

Prajitura cu zmeura si pomelo-Torta lamponi e pomelo


Sotto in italiano.

De fapt se poate folosi orice fel de fruct, uscat si/sau proaspat.Blatul de fapt este de chec, l-am imprumutat de la  Poca.

3 oua
300 gr zahar
150 ml ulei
150 ml apa minerala
335 gr faina
1 plic praf de copt

pomelo deshidratat
zmeura

Se bat ouale cu zaharul, spuma.Se adauga uleiul treptat si apa minerala.La sfarsit,  faina amestecata cu praful de copt.Am adaugat pomelo deshidratat, am turnat compozitia in tava si deasupra zmeura.


Am copt la 180 de grade, 20 de minute.


In italiano, prego!

Torta lamponi e pomelo

3 uova
300 gr zucchero
150 ml olio di semi
150 ml acqua minerale gassata
335 gr farina
1 bustina di lievito

pomelo disidratato
lamponi

Montate le uova insieme allo zucchero fino ad ottenere un bel composto bianco e schiumoso. Aggiungere pocco per volta olio e acqua gassata.Unire anche la farina e il lievito.Aggiungere il pomelo, rovesciare il composto in una teglia e sistemare sopra i lamponi.

Infornare a 180 gradi per 20 minuti.

Potete eliminare e/o sostituire pomelo, con qualsiasi altro tipo di  frutta disidratata.Anche i lamponi, con un altro tipo di frutta fresca.



sabato 17 luglio 2010

Gem de rabarbar-Confettura di rabarbaro


Se spune ca printului Charles ii place gemul de rabarbar.La gustat pentru prima oara in Romania.De atunci a inceput sa-mi fie simpatic.
Printul!Ca gemul il adoram deja!
De fapt ador comptul de rabarbar, prajiturile cu rabarbar, il mananc si crud.

Am folosit 700 de grame de zahar, la 1 kilogram de rabarbar.

Am curatat tijele de rabarbar.


Le-am taiat bucati de 1 cm si le-am spalat in apa rece.


Le-am uscat bine pe un prosop de bucatarie.Intr-o oala incapatoare, am pus un strat de rabarbar si un strat de zahar. Am lasat 2 ore, dupa care am pus la fiert la foc mare primele 10 minute si la foc mic inca 30 de minute.

Am turnat gemul fierbinte in borcane, am pus capacele si le-am intors invers.Prefer aceasta metoda de sterilizare, decat cea de fierbere a borcanelor.Pana acum a functionat.

In italiano,  prego!

Confettura di rabarbaro

700 gr di zucchero per un kilo di rabarbaro

Si puliscono i gambi di rabarbaro, si tolgono i filetti legnosi e si tagliano in pezzi da 1 cm.Si lavano per bene con acqua fredda e si fanno asciugare con un canovaccio.Si mettono in una pentola capiente alternando: un strato di rabarbaro con un strato di zucchero.Si lascia macerare per 2-3 ore.Si mette la pentola sul fuoco, a fiamma alta per i primi 10 minuti e ancora 30 minuti abbassando la fiamma.

Si mette la confettura bollente nei barattoli, si mettono i coperchi e si mettono " a testa in giù"!Si lascia raffreddare.


A me piace un po piu liquido e anche un po meno dolce.Se volete potete usare 1 kilo di zucchero con un kilo di rabarbaro.

giovedì 15 luglio 2010

Benvenuti a Brasov, la mia città


Brasov, ex città mercantile eretta dai Sassoni all’inizio del XIII sec. è la seconda città della Romania.


Brasov e situato nella parte centrale della Romania, proprio nel cuore della Transilvania.




La Chiesa Nera




Denominato anche “Kronstadt” ,  Brasov fu la residenza degli artigiani, gioiellieri e negozianti della Transilvania.




mercoledì 7 luglio 2010

Tort cafea si zmeura-Torta al caffè e lamponi


Sotto in italiano.

O pereche neobisnuita?Cafea si zmeura?

Chiar deloc.Cafeaua, impreuna cu ciocolata dau un gust sublim acestui tort.In loc de crema, am folosit dulceata de zmeura.Un plus de savoare.

Pentru blat:

230 gr faina
75 gr de cacao
jumatate de lingurita bicarbonat
jumatate de lingurita praf de copt
115 gr unt moale
250 gr zahar
2 oua
120 ml cafea tare(espresso)
120 ml lapte

250 gr dulceata de zmeura

Pentru glazura:

100 gr ciocolata amaruie
100 gr ciocolata cu lapte
100 ml apa
150 gr unt

Am amestecat faina cu praful de copt, bicarbonatul si cacao.


Ouale le-am batut bine cu zaharul.


Am adaugat untul moale.Dupa ce am amestecat bine, am adaugat jumatate din amestecul de faina si cacao.
Laptele si cafeaua la temperatura camerei si restul de faina si cacao.Am turnat compozitia intr-o forma de tort, cu peretii detasabili (26 cm)  si am copt la 180 de grade pentru 30 de minute.


Intre timp am pregatit glazura.Desi termenul de glazura nu cred ca-i potrivit, e mai mult o crema.Eu o ador, e usor de facut si usor de lucrat cu ea.

Am pus la topit pe baie de aburi ciocolata rupta bucatele si apa.


Am amestecat mereu.Cand ciocolata s-a topit complet in apa, am adaugat untul bucatele.
Am lasat crema la racit.Cand s-a racit, am pus-o pentru 10-20 de minute in frigider, avand grija sa nu se intareasca prea tare.

Cand blatul s-a racit,  il taiem in doua si il ungem  cu dulceata de zmeura.


Imbracam tortul in crema, cu lama unui cutit cu varful rotunjit,  desenam un decor cat de cat simetric.


Ornam cu zmeura proaspata, si daca nu aveti necesitati  immediate, il lasati macar pentru o ora la figider.




Blatul nu e nevoie sa fie insiropat, e moale si aromat.




Torta al caffè e lamponi

230 gr farina
75 gr cacao
mezzo cucchiaino bicarbonato
mezzo cucchiaino lievito
115 burro morbido
250 gr zucchero
2 uova
120 ml caffè forte
120 ml latte

250 gr confettura lamponi

Per la glassa:
100 gr cioccolato latte
100 gr coccolato fondente
100 ml acqua
150 gr burro

Ho mescolato la farina con il lievito, il bicarbonato e cacao.Ho sbattuto bene le uova insieme allo zucchero.Ho aggiunto il burro morbido e mescolato per bene.Ho unito anche metà della farina e caccao.Dopo,  ho aggiunto anche il latte e il caffè e il resto della farina.Ho versato tutto in una tortiera 26 cm e messo nel forno 180 gradi per 30 minuti.

Per la crema, ho fatto scogliere a bagno maria il cioccolato in pezzi con l'aggiunta del acqua.Una volta sciolta la cioccolata, ho unito anche il burro a pezzettini.Ho lasciato raffreddare e messo nel frigo per 10-20 minuti.

Ho diviso la base a metà, ho spalmato con confettura di lamponi, e rivestito la torta  con la glassa.Prima di tagliarla, consiglio di tenerla, almeno un oretta nel frigo.




martedì 6 luglio 2010

Macris-Acetosa-Rumex acetosa


Leguma sau planta medicinala?Si una si alta.
Cand eram copii il mancam crud, direct din gradina.Nu mai ajungea in salata.

Acum l-am pregatit in alt mod: l-am calit doua secunde in unt.Oul spalat bine,  l-am spart cu grija.L-am golit si spalat bine si in interior.


L-am batut usor,  cu un praf de sare si l-am turnat peste macrisul  calit. Se coace la foc mic, amestecand mereu.

Se serveste cu paine prajita.



In italiano,  prego.

L'acetosa ha un sapore decisamente acidulo che, più lieve a primavera, si intensifica poi con l'avanzare delle stagioni. Le foglie dell'acetosa contengono vitamine, in particolare vitamina C, e sali minerali.

Ho lavato bene il uovo, svuotato il contenuto, ho fatto attenzione a non romperlò. Si lava bene anche al interno, si lascia asciugare.

Saltare in una padella l'cetosa con un pò di burro. Giusto due secondi.Al acetosa,  ho aggiunto il uovo leggermente sbatutto e fatto cuocere un paio di minuti girando spesso.



venerdì 2 luglio 2010

Ciupercute cu otet balsamic-Funghetti al aceto balsamico


Inizial, am facut reteta de legume la cuptor cu otet balsamic.Reteta preluata de la Stefania .Bune si restul legumelor, dar ne-am certat pentru ciupercute.Am hotarat sa fac o tava numai cu ciuperci .Banale?
Deloc.

Ciupercute spalate si curatate, le-am uscat si le-am asezat intr-o tava.Le-am stropit cu ulei de masline si sare.Le-am introdus la cuptor (cele 13 grade,  ne-au permis acest lucru ),  la 180 de grade, 10 minute.Le-am stropit cu otet balsamic si le-am mai lasat 5 minute la cuptor.


In italiano prego.

Inizialmente, ho fatto la ricetta di Stefania , e i funghetti hanno avuto un successo non indifferente.Allora, ho deciso di fare una teglia solo di funghetti.

I funghetti lavati, puliti e asciugatti, messi in una teglia, un filo d'olio sopra e un pizzico di sale.A 180 gradi, per una decina di minuti.I 13 gradi di fuori, ci hanno permesso di accendere il forno.Una spruzzatina di aceto balsamico e ancora 5 minuti nel forno.

Il contorno perfetto.
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