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giovedì 27 maggio 2010

Prajitura cu ciocolata si visine-Torta di cioccolato e amarene

Reteta o am din cartea "Pazzi per il cioccolato" si de la reteta originala am modificat un singur ingredient:ciresele insiropate.Eu le-am inlocuit cu visine din dulceata facuta de mama.Pentru cine este la dieta si in lupta cu caloriile,  nu este chiar desertul potrivit.Eu?Eu am mancat o felie, doar sunt la dieta, nu?

500 gr visine sau cirese din dulceata, eventual compot
2 linguri de sirop, scurs din fructe
3 oua
250 gr zahar
125 gr unt moale
60 ml ulei
125 gr ciocolata lapte topita
335 gr faina
1 lingura praf de copt
200 gr iaurt gras
175 gr ciocolata bucati

Visinele le-am scurs bine, dar am pastrat doua linguri de sirop.Ouale le-am batut bine cu zaharul.


Am adaugat uleiul si untul, am amestecat bine.Am adaugat si ciocolata cu lapte topita pe baie de aburi.


Am adaugat faina amestecata cu praful de copt, iaurtul si cele doua linguri de sirop, visinele si ciocolata bucati.


Am turnat compozitia intr-o forma de tort rotunda, cu peretii detasbili si am copt pentru 1 ora la 180 de grade.


In italiano prego!

                                         Torta di cioccolato e amarene

La ricetta dal libro "Pazzi per il cioccolato", con una piccola modifica: le ciliege, io ho usato amarene sciroppate fatte di mia mamma.Per fare fuori un ultimo barattolo.


500 gr ciliege marasche snocciolate
3 uova
250 gr zucchero 
125 gr burro ammorbidito
60 ml olio vegetale
125 gr cioccolato al latte fuso
335 gr farina
1 cucchiaio lievito in polvere
200 gr yogurt intero
175 gr cioccolato in pezzetti
2 cucchiai di sciroppo


Preriscaldate il forno a 180 gradi.Scolate le ciliegie conservando 2 cucchiai di sciroppo.
Frullate le uova e lo zucchero in una terrina, aggiungete il burro e l'olio, sbattete finchè l'impasto non risulta omogeneo.
Aggiungete anche il cioccolato fuso.
Dopo, metette la farina con il lievito, lo yogurt, lo sciroppo e amalgamate le ciliege e cioccolato a pezzettini.
versate l'impasto nella teglia e cuocete per un ora.


Certo che non e una torta adatta per chi e a dieta come me, ma io ho solo mangiato una fetta.:-)Però non mi chiedette quanto era grande la fetta.Mentirei di sicuro.
 

domenica 23 maggio 2010

Chiftelute de urda in sos de rosii-Polpette di ricotta con sugo


In meniul dat de la gradinita lui Manu, am gasit scris Chiftelute de urda(ricotta).Cum nu  facusem niciodata, intreband in stanga si-n dreapta, am dat peste reteta de mai jos.Grazie Antonella!

Pentru 200 gr ricotta(branza de vaci, urda dulce)
1 ou mic
3-4 linguri de pesmet
sare

Sucul de rosii il pregatim dupa reteta preferata.Intre timp pregatim chiftelutele.

Am amestecat ricotta cu oul si sare.Am adaugat si pesmetul treptat.Uneori gasesc urda mai uscata(depinde de marca) si nu exagerz cu pesmetul.Suficient cat sa formez chiftelute.


In timp ce sucul de rosii fierbe, adaugam chiftelutele.Lasam totul sa fiarba la foc mic.Rotim din cand in cand tigaia cu sucul, astfel nu se lipesc chiftelutele si nu riscam sa le sfaramam.



Sunt gata cand si-au dublat aproape volumul.Noi le servim ca atare, eventual la un pireu de cartofi sau cum ii plac lui Manu,  cu paste.





In italiano prego!

                                                    Polpette di ricotta con sugo, la ricetta di Antonella

200 gr ricotta.Io ho usato sia quella confezionata, sia quella fresca.Sono venute bene lo stesso.Varia solo la quantità di pangrattato.
1 uovo piccolo
3-4 cucchiai di pangrattato
sale
Sugo di pomodoro.

Si prepara il sugo di pomodoro,  secondo la ricetta preferita.Nel fratempo si preparano le polpette,  mescolando la ricotta con il uovo e il sale.Si unisce il pangrattato, sufficiente da poter formare le polpette.Si uniscono al sugo che bolle.Ogni tanto  ruotare la padella, cosi le polpette non si disfano e non si attacano.Le polpette sono pronte quando avvrano raddoppiato il volume.
Grazie Antonella!

venerdì 21 maggio 2010

Mousse de somon-Mousse al salmone


Dupa o reteta din revista Cucinare bene, un numar mai vechi.Unde personajul principal era untul.Eu am modificat rolurile, m-am jucat un pic si cu scenografia.Am pus doi actori principali, in loc de unul:somonul proaspat si cel afumat.

Detalii:
100 gr somon afumat
150 gr somon proaspat
1 lingura de unt moale
2 linguri smantana
1 ceapa mica rosie
sucul de la o jumatate de lamaie
sare,piper


Am fiert pentru 10 minute somonul proaspat.Fata de la pescarie m-a sfatuit sa pun pestele in apa care fierbe, ca pierde mai putin din gust.Am ascultat-o.De data asta.L-am scos din apa si l-am lasat la racit.

Ceapa am tocat-o fin(eu,  in robotel) , am amestecat-o cu somonul afumat.Tot in robot.Somonul fiert, am avut grija sa-i scot toate oasele si l-am sfaramat bine cu degetele.L-am amestecat cu ceapa si colegul lui afumat.Am stropit cu sucul de lamaie si am adaugat smantana si untul.Sare si piper dupa gust.Am dat la rece.Am servit cu crackers.

Atentie:creeaza dependenta!


In italiano prego:

Mousse al salmone

100 gr salmone affumicato
150 gr salmone fresco
1 cucchiaio burro morbido
2 cucchiai panna acida(io ho usato Crème de crème Muller)
mezza cipolla rossa
sale e pepe
succo di limone

Il salmone fresco,  l'ho fatto bollire 10 minuti.La mia pescivendola mi ha consigliato di mettere il pesce nel acqua che bolle, non prima.Cosi il pesce conserva meglio il suo sapore.L'ho fatto raffreddare, tolto le lische e sbricciolato per bene con le dita.La cipolla l'ho tritata finemente insieme al salmone affumicato.Ho unito anche il salmone fresco e aggiunto il succo di limone.Ho aggiunto il burro e la panna e ho mescolato per bene.Ho messo tutto in frigo per un oretta.

Primo e unico avvertimento:Crea dipendenza!!!


Nella rivista Cucinare bene, nel ruolo principale c'era il burro, io ho aggiunto anche il salmone fresco e  la panna(Crème de crème) e ho limitato al meglio il burro.

mercoledì 19 maggio 2010

Krapfen, la cuptor-Krapfen, al forno

Gogosi, gogosi, dar la cuptor.Reteta am gasit-o la Danea. Krapfen sau bomboloni, dar varianta "light".


Ingrediente:


500 gr faina
200 gr lapte
100 gr zahar pudra
60 gr unt
3 galbenusuri
25 gr drojdie proaspata
sare si arome

Nutella pentru umplut.

Am facut o maia, din 2 linguri lapte, drojdie si 50 gr faina si am lasat 30 de minute la crescut.

Am adaugat laptele cald, zaharul si maiaua, la restul de faina si am pus la framantat in bolul de la Ka.

Am adaugat si cele trei galbenusuri si la sfarsit untul moale, sarea si vanilia.


Rezulta un aluat moale si elastic, pe care l-am acoperit si l-am lasat 1 ora si jumatate la crescut.

Am intins aluatul pe masa infainata, am decupat cercuri, le-am asezat in tava, pe hartie de copt si am lasat la crescut pana si-au dublat volumul.

Am copt 15 minute la 180 de grade.Le-am umplut cu nutella, cat sunt calzi, cu ajutorul unui poch cu varf ascutit si lung.

Moi,  pufosi si buni.



In italiano prego.

Krapfen, al forno.

500gr farina 00
200 gr latte
100 gr zucchero a velo
60 gr burro
3 tuorli
25 gr lievito di birra
vanillina
 un pizzico di  sale
zucchero a velo per decorare
nutella per farcire

  Ho fatto un lievitino con 2 cucchiai di latte, il lievito e 50 gr di farina. Ho fatto lievitare 30'.
  Ho unito il resto della farina, del latte, lo zucchero e gli aromi e ho mescolato per bene.
Ho aggiunto i tuorli, il burro e infine il sale.
  Ho fatto lievitare, coperto, per un ora e mezza. Ho steso  l'impasto all'altezza di 1 cm e ho tagliato dei cerchi  5 cm di diametro. Ho sistemato i cerchi in una teglia rivestita di carta forno e ho fatto lievitare fino al raddoppio Messi nel forno a 180° per 15'.
Quando erano ancora caldi,  con l'aiuto di un sac a poshe con becco lungo e sottile, li ho riempiti di nutella.
La merenda perfetta, se chiedete a mia figlia.

lunedì 17 maggio 2010

Prajitura cu mere si branza-Crostata formaggio e mele


O prajitura buna si usor de facut.Mere si branza, o pereche mai mult decat potrivita.Reteta am gasit-o la Maya.
Ingrediente:

200 gr faina
250 gr zahar
80 gr unt
750 gr branza(quark, ricotta, urda dulce)
5 oua (mici, spune Maya)
3 linguri amidon
3 linguri apa
2-3 mere curatate si taiate felii, stropite cu suc de lamaie
1 pachet gelatina praf
250 suc de lamaie(Maya spune: suc de mere)

Se framanta un aluat din faina, unt, 80 gr de zahar si un ou.Se da la rece pentru 30 de minute.

Am intins aluatul pe masa infainata, l-am asezat intr-o forma de tort cu peretii detasabili, am intepat cu furculita si am copt 10 -15 minute la 180 de grade.


Intre timp am pregatit umplutura.Am amestecat branza quark cu restul de zahar si galbenusurile.



Amidonul l-am dizolvat in cele 3 linguri de apa si l-am adaugat la amestecul de branza.La sfarsit am adaugat albusurile batute spuma.




Am turnat crema de branza peste baza precoapta si am copt pentru o ora.Spre final am acoperit prajitura cu folie de aluminiu sa nu se arda.


Am lasat la racit. Intre timp am curatat merele, le-am taiat felii si le-am stropit cu suc de lamaie.Le-am asezat peste prajitura.Gelatina am pregatit-o conform indicatiilor de pe plic. Eu,  cu suc de lamaie si zahar.Am turnat fierbinte peste mere.Am dat la rece.


Si feliata.




In italiano prego.

                                                    Crostata formaggio e mele

200 gr farina 00
250 gr zucchero
80 gr burro
750 gr formaggio mole(quark, ricotta)
5 uova
3 cucchiai acqua
3 cucchiai amido
2-3 mele
1 bustina tortagel Paneangeli
250 succo di limone, con 3 cucchiai di zucchero(Maya dice"succo di mela")

Ho preparato una frolla con la farina, il burro, un uovo e 80 gr di zucchero.Ho messo la frolla in frigo per 30 minuti.Trascorsi i 30 minuti , ho steso una sfoglia  con cui ho foderato una tortiera apribile.Ho bucherellato la frolla con la forchetta e infornato 10-15 minuti "in bianco",  a 180 gradi.
Per la crema al formaggio, ho mescolato il formaggio con il resto del zucchero e i tuorli.L'amido, l'ho fatto sciogliere con 3 cucchiai di acqua e aggiunto al formaggio.Alla fine ho aggiunto i bianchi d'uovo montati a neve.
Ho rovesciato  la crema al formaggio sopra la base e infornato per un ora.Verso la fine,  ho coperto la tortiera con l'alluminio per non bruciarsi troppo.
Dopo il raffreddamento,  ho sistemato "a raggio"  le fettine di mela.  Sopra, la gelatina preparata con il succo di limone e zucchero.

venerdì 14 maggio 2010

Un zambet pentru tine-Un sorriso per te


Ati vazut cate zambete?Dovada o gasiti tot la Manuela.


Biscuiti zambareti.Care participa la o initiativa frumoasa.Detaliile le gasiti la Manuela.Stiu ca nu-i mare lucru, dar tineam sa particip si eu.Chiar si de la distanta.Nu uitati sa ma treceti la numaratoare.

Inarmati-va cu hartiute colorate si zambete.Zambete multe.

Biscuiti Graham.
Reteta am gasit-o la Sabrine .

150 gr faina 00
30 gr faina integrala(eu am avut de secara)
70 gr zahar brun
40 gr unt rece
3 linguri de melasa
5 linguri de lapte rece
o jumatate lingurita bicarbonat
o jumatate lingurita sare
un pic de scortisoara

Am amestecat cele doua faini, cu zaharul, sarea,  bicarbonatul si scortisoara.


Am adaugat untul bucatele si melasa.



Am framantat rapid,  dupa care am adaugat laptele.Am obtinut un aluat tare, important ca nu-i sfaramicios.


L-am invelit in folie de plastic si l-am pus in frigider,  pentru minim o ora.

Am intins o foaie de aproximativ 7 mm,  pe masa bine infainata . Am decupat biscuiti.



I-am asezat in tava si am introdus tava in frigider pentru 4-5 minute.

Dupa care i-am copt la 190 de grade,  pentru 15 minute. Daca este nevoie, se intorc la jumatatea timpului de coacere. Raman astfel mult mai crocanti dupa racire.


Si un zambet pentru voi!




Un soriso per te.
Partecipo con questa ricetta a una bella iniziativa.E vero, da distanza, però ci tenevo partecipare.Regalare un soriso a più persone.Siccome non posso essere li, lo faccio con l'aiuto di questi biscotti.Spero che Sabrine mi perdonerà . Ho usato la sua ricetta dei Graham Crakers.Grazie Sabrine, ma era per una buona causa!

mercoledì 12 maggio 2010

Find your light


O poveste.Simpla.Despre o poza.Fara pretentii.In timp ca incercam sa obtin o fotografie decenta la ardeii mei.Nu am cunostiinte despre fotografie( food-o-grafia).Am citit pe ici,  pe colo.Un fotograf spunea: find your own light.Cand crezi ca ai gasit-o, decorul din farfurie iti cade, se deformeaza, se misca.O iei de la capat.Schimbi farfuria.Refaci, desenezi un decor care se deformeaza.

Apesi pe buton, iti dai seama ca o firmitura nu-i la locul ei.Refaci.O alta farfurie.Impovizez un soft box, care la prima respiratie se darama.Intre timp, soarele a intrat in nori.

Iesi soare din-nchisoare,
Ca te tai,
Cu un mai,
Cu-n pai,
Cu sabia lu'Mihai!


Intre timp au trecut 40 de minute si tu inca iti cauti lumina.Macar nu mai aud comentariile de la inceput: "De ce pozezi draga bobul de fasole?"
Eu mai caut.

Ardeii i-am umplut cu cartofi si morcovi fierti,  zdrobiti cu furculita si ton.I-am bagat in cuptor, cu suc de rosii.Atat!I-am servit cu telemea(feta) rasa deasupra. 

In italiano, prego!

Una storia semplice, in poche parole.Mentre provavo a fare una fotografia decente ai miei peperoni."Devi trovare la tua luce", diceva un fotografo.Io non ho conoscenze di fotografia.Ma...mentre provo a scattare mi accorgo che la foglia di basilico si e spostata,  che una briciola si e staccata, ci riprovi, cambi piatto, rifaccio la "scenografia".Tiri fuori il food-stylist che ce in te.
Il mio soft box improvvisato,  al primo respiro,  vola via.Nel fratempo il sole e sparito fra le nuvole.Find your own light!
Dove? Dove?
Dopo 40  minuti sei ancora li che cerchi la tua luce.
Almeno non sento  più,  come al inizio:  "Amore, perche stai fotografando il  fagiolo?"
Io sto ancora cercando la mia luce!

Ah, dimenticavo...i peperoni, gli ho riempiti di patate e carote bollite, e tonno.In forno,  con succo di pomodoro.In finale ... ricotta salata gratuggiata sopra.

martedì 11 maggio 2010

Prajitura Double Face-Torta Double Face

Sotto in italiano.

Un desert relativ simplu de facut, asemanator cu Kodrit Kadir, doar ca ciocolata este ingredientul principal.Reteta am vazut-o prima oara aici , si pas cu pas: aici.

Pentru blat:

200 gr ciocolata minim 70% cacao
150 gr zahar
3 oua
100 gr faina
150 gr unt
1 lingurita praf de copt

Pentru "crema":
600 ml lapte gras
4 oua
80 gr zahar
3 linguri cacao

Pentru "glazura":
200 gr nutella

O forma de silicon diametru 24 cm.Se pare ca in forma normala, nutella ar ramane lipita si nu ar forma acea glazura lucioasa deasupra tortului.Eu am ascultat si am folosit forma mea de silicon in forma de stea.

Primele lucruri de facut au fost: am topit ciocolata cu untul pe baie de aburi si am fiert laptele cu cacao si zahar.Am lasat cele doua compozitii la racit.


 Am batut cele 4 oua pentru crema si am adaugat laptele cu cacao si zahar, dupa ce s-a racit complet.Am lasat deoparte.

Am batut bine cu zaharul,  cele 3 oua pentru blat.



Am adaugat treptat ciocolata topita cu unt si am amestecat bine.


Am adaugat si faina amestecata cu praful de copt.


 Am pus forma de silicon, intr-o tava mai mare si am turnat cele 200 gr de nutella.Am nivelat bine.


Deasupra stratului de nutella, am turnat compozitia pentru blat.



Iar deasupra, compozitia de lapte, oua si cacao.


In tava cea mare, am turnat apa mai mult de jumatate si am acoperit forma de silicon, cu folie de aluminiu.
Am copt la 200 de grade pentru 20 de minute.Dupa care am scos folia de aluminiu si am copt la 180 de grade inca 40 de minute.

Am lasat in forma,  pana s-a racit, dupa care l-am rasturnat.
Las imaginile sa vorbeasca.






Ultima si gata!



 Torta Double Face

Per la base al cioccolato:
200 gr di cioccolato al 70%
150 gr di zucchero
3 uova
100 gr di farina
150 gr di burro
1 cucchiaino di  lievito

Per la "crema":
600ml di latte intero
4 uova
80 gr di zucchero
3 cucchiai di cacao

200 gr nutella per la glassa


  La ricetta dice:
"indispensabile per la realizzazione di questo dolce, uno stampo in silicone diametro 24 cm."

Le prime cose da fare,  sono due: far bollire il latte con cacao e zucchero e sciogliere burro e cioccolato a bagno maria.Far raffreddare.

Ho sbattuto la 4 uova per la crema e ho aggiunto il latte e cacao freddo.Ho lasciatto da parte.
Ho montato per bene,  le 3 uova per la base con lo zucchero e ho aggiunto il cioccolato sciolto con burro.
Ho aggiunto anche la farina con il lievito e ho mescolato per bene.

Il stampo in silicone,  l'ho messo in una teglia più grande e l'ho spalmatto bene con 200 gr di nutella.Sopra ho versato la preparazione per la base e alla fine,  il latte per la parte cremosa.
Ho aggiunto nel contenitore sottostante del acqua, più della metà e ho coperto il stampo con la stagnola.Ho fatto cuocere a 200 gradi per 20 minuti, dopo ho tolto la stagnola e fatto cuocere per altri 40 minuti a 180 gradi.

Ho lasciato che si raffreddi prima di girarlo e togliere lo stampo.


venerdì 7 maggio 2010

Risotto al Barolo


O alta reteta din categoria: cucina Piemontese.Barolo denumit si regele vinurilor, este un vin rosu piemontez.
Eu am avut doua sticle primite cadou, una am servit-o impreuna cu un "Brasato"(stufat de carne de vita in vin rosu), de obicei Barolo. Si din a doua,  am folosit doua pahare la acest orez, restul servit alaturi.


320 gr orez Carnaroli/riso Carnaroli
2 pahare vin Barolo/bicchieri Barolo
1 litru supa carne/1 litro brodo di carne
1 ceapa /cipolla
60 gr unt/burro
40 gr parmigiano

Am calit  ceapa  intr-o lingura de unt si doua de ulei de masline extra.Am adaugat si orezul si l-am calit si pe el impreuna cu ceapa.


A venit randul vinului. Fara o gura.Nu m-am putut abtine.


Cand s-a evaporat o parte din vin,  am adaugat un polonic de supa de carne fierbinte..
Am amestecat mereu si "hidratat"din cand in cand cu supa.



Cand e gata,  se ia de pe foc,  se adauga unt, se amesteca mereu.

Eu parmigiano il pun deasupra, dar se poate adauga impreuna cu untul.



Pentru mine e suficienta sarea din supa si parmigiano.
Reteta e tot din faimoasa carte.

Risotto al Barolo

Ho fatto imbiondire la cipolla con un cucchiaio di burro e due di olio evo.Ho aggiunto il riso e l'ho fatto tostare.Ho bagnato con il Barolo e quando si e parzialmente evaporato, ho aggiunto anche un mestolo di brodo bolente.

Ho aggiunto ogni tanto del brodo per mantenerlo morbido.
Ho mantecato con il burro e spolverato con il parmigiano.

"...tre nasi sono quel che ci vuole per il Barolo" diceva Cesare Pavese.
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