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venerdì 30 aprile 2010

Oua rosii, cu sfecla-Uova rosse, con la barbabietola


Sotto in italiano.

Eu m-am inspirat de aici .De ce nu oua rosii in salata?Colorate natural.Ador sfecla rosie, o adora si Manu, fetita mea.Eu am cumparat sfecla deja fiarta, am taiat-o felii am pus-o intr-un borcan, impreuna cu ouale fierte tari si cojite.Deasupra am turnat otet de mere, cat sa le acopere bine.Am lasat peste noapte la frigider.

Si...gata!


Eu le-am servit cu salata.

Uova rosse, con la barbabietola

Ho usato barbabietole cotte, quelle che si trovano già cotte e pulite.Le ho tagliate a fettine e messe dentro in un barattolo, insieme a le uova sode e pulite.Sopra ho messo aceto di mele e le ho lasciate per tutta la notte nel frigo.

Io le ho servite con il songino, in una bella e coloratissima insalata.




Salam de caracatita-Carpaccio di polpo


Sotto in italiano.

Reteta am gasit-o aici si a fost dragoste la prima vedere.

Ingrediente:
caracatita si apa

Eu il servesc cu un fir de ulei de masline extra si suc de lamaie.

Caracatita am fiert-o pentru o ora.Am lasat-o la racit in apa in care a fiert.



Cand s-a racit un pic am introdus-o intr-o sticla de plastic, careia i-am taiat partea superioara.Am presat-o fara mila.



Deasupra am pus o folie de plastic si o greutate(in cazul meu o conseva de rosii).Am lasat-o in frigider toata noaptea.



E o reteta simpla,  la care au acces si cei care pana acum nu s-au incumetat sa pregateasca caracatita.Poate fi servita si taiata bucatele, in clasica salata caracatita cu cartofi.

Carpaccio di polpo

Ho fatto cuocere il polipo per circa un’ora. Ho lasciato che si raffreddi nell’acqua di cottura. Una volta freddo, l'ho messo dentro una bottiglia di plastica. Sopra ho messo  un peso (una latta di pelati) e ho lasciato nel frigo per tutta la notte.

Tagliato a fette sottili e servito con un filo d'olio e limone.

martedì 27 aprile 2010

Cuiburi cu mere-Nidi di mele


Sotto in italiano.

O reteta simpla, simpla, pentru cine adora dulciurile cu mere.Eu am pus si o para.

2  mere(un mar si o para)curatate si taiate cubulete, stropite cu suc de lamaie

150 gr de unt
120 gr zahar
1 ou
200 gr faina+1 lingurita praf de copt


Am topit la foc mic,  zaharul cu untul si am lasat la racit.


Cand s-a racit,  am adaugat oul si am amestecat bine.


A venit randul fainii si a prafului de copt.


La sfarsit am adaugat cubuletele de mere.


Am format cuiburi cu lingura,  in tava. Tava tapetata cu hartie de copt.Si am copt 15 minute la 190 de grade.Le-am presarat calde cu zahar si scortisoara!


Nu i-as chema biscuiti, pentru ca aluatul e pufos si moale.


Raman moi si fragezi si a doua zi , daca mai raman!

Nidi di mele

Una ricettina semplice e veloce.

2 mele(io, una mele e una pera) sbucciate e tagliate a dadini

150 gr burro
120 gr zucchero
200 gr farina+un cucchiaino lievito
1 uovo

Ho fatto sciogliere il burro insieme a lo zucchero e ho lasciato raffreddare.Poi ho aggiunto il uovo, ho mescolato per bene.Ho aggiunto anche la farina con il lievito e alla fine i dadini di mela.
Ho fatto "nidi" con un cucchiaio, in una teglia, su carta da forno e ho messo in forno 15 minuti a 190 gradi.
Gli ho spolverati con zucchero a velo e canella in polvere.

Non sono biscotti, sono morbidi e sofficcisimi!

sabato 24 aprile 2010

Purcelusi-Maialini


Sotto in italiano.

O idee excelenta pentru copilasi, dar nu numai.Eu le-am facut in de doua ori: dulci, cu umplutura de ciocolata si sarate, umplute cu sunca si cascaval.Reteta am gasit-o in retetarul Paneangeli, dar si la Tania, explicata pas cu pas.

Ingrdiente:
250 gr faina
100 ml lapte cald
30 gr unt
jumatate de ou(adica am batut oul bine si am folosit duar jumatate, restul l-am folosit la uns, cu adaos de lapte)
12 gr drojdie
40 gr zahar
un varf cutit sare
arome
Am dizolvat drojdia cu o mica parte din lapte si o lingura zahar.Am adaugat-o la faina.Am lasat-o la crescut.Am adaugat untul topit , dar rece si jumatatea de ou.




Am framantat adaugand treptat laptele in care am dizolvat zaharul(pentru varianta sarata am redus din cantitatea de zahar).Aluatul obtinut l-am lasat 2 ore la crescut.



Dupa ce si-a dublat volumul, am intins o foaie de 1/2 cm grosime si am decupat cercuri de 7 cm diametru si pentru bot de 2 cm.



Triunghiuri pentru urechi.



Pentru nari, m-am folosit de un pai.



Au inceput incet sa capete o forma.



Unde nu se lipea aluatul, am umezit usor cu un pic de apa calda.



Pentru ochi am folosit cuisoare.I-am mai lasat o ora la crescut.Dupa care i-am uns cu ou si lapte si i-am copt la 190 de grade, cam 20 de minute.



O sectiune dulce si pufoasa.



Eu cu restul de coca am facut un crab, dupa o idee vazuta mai demult facut din aluat de paine.



Si aici gata.



Maialini

Ingredienti:
250 gr di farina
1/2 uovo
30 gr burro fuso
100 ml latte tiepido
12 gr lievito birra
40 gr zucchero
vaniglina
sale

La ricetta,  ho scritto sopra, l'ho trovata paso per paso da Tania.Grazie Tania!

Ho sciolto lievito con un po di latte e un cucchiaio di zucchero.Dopo 10 minuti l'ho aggiunto alla farina insieme al burro fuso e il uovo.Ho impastato aggiungendo piano piano il latte, in cui ho fatto sciogliere lo zucchero .

Dopo che l'impasto si e raddoppiato il volume, ho steso la pasta in una sfoglia di mezzo cm altezza.Ho fatto cerchi di 7 cm  e piu piccoli per il naso, di 2 cm.Con l'aiuto di una cannuccia ho fatto i fori.Ho riempito con il cioccolato e li ho lasciato lievitare ancora un oretta.Dimenticavo, per gli occhi ho usato chiodi di garofano.

Prima di infornare i maialini gli ho spennellato con il resto del uovo e un pizzico di latte.Cotti per 20 minuti a 190 gradi.
Io con il resto del impasto, ho fatto un piccolo granchio.




sabato 17 aprile 2010

Prajitura din paine si ciocolata-Torta di pane e cioccolato


Sotto, in italiano.

Ca sa fiu sincera, strambam din nas de fiecare data cand vedeam retete cu prajituri din paine.Si cum aveam o paine feliata de doua zile, ciocolata ramasa de la ouale de Pasti, am facut unu plus unu, am cautat o reteta care sa ma satisfaca, dar pana la urma am improvizat.Un rezultat excelent.

300 gr paine veche
1 litru de lapte cald
3 oua
150 gr zahar
150 gr ciocolata amaruie
100 gr unt topit
3-4 linguri Cointreau 
150 gr nuci si/sau migdale macinate

Am pus la inmuiat painea in laptele cald.Am lasat o jumatate de ora, dupa care am inceput sa amestec bine cu furculita.Am adaugat ouale si zaharul.


Cand s-a topit zaharul, am adaugat ciocolata topita pe baie de aburi.Nucile si migdalele.Eu am avut nuci pecan si migdale lamele.



La sfarsit untul topit si Cointreau-ul.Am turnat intr-o tava unsa si tapetata(32x20 cm) si am copt 40-45 de minute la 190 de grade.



Torta di pane e cioccolato

300 gr pane secco
1 litro di latte
3 uova
150 gr cioccolato sciolto a bagno maria
150 gr noci o/e mandorle
100 gr burro fuso
3-4 cucchiai Cointreau

Ho messo ad ammollo il pane, nel latte tiepido.Dopo mezz'ora, con l'aiuto di una forchetta ho ridotto tutto in poltiglia.Ho aggiunto zucchero e uova, ho mescolato per bene.Ho aggiunto anche noci e mandorle macinate.Il burro fuso e il liquore all'arancia.Ho messo nel forno 190 gradi per 40-45 minuti.

O munca grea-Un lavoro difficile-Hard work

venerdì 16 aprile 2010

Pulpe de rata cu portocale-Cosce d'anatra all'arancia


Sotto in italiano.

E pentru prima oara cand cumpar si (pre)gatesc rata.Eram sceptica, ma gandeam ca nu o sa-mi placa, ca o sa-mi iasa tare. Ma bucur ca de aceasta data,  nu mi-am ascultat instinctul, ci stomacul!

Am avut pulpe de rata, nu foarte mari, le-am spalat si curatat bine.Le-am asezat in tigaie fara nimic, le-am prajit usor pe ambele parti pana si-au lasat un pic di grasime, le-am "inecat" in vin alb, cam un pahar.



Acelasi vin alb ne-a tinut companie si in timpul mesei.

Am adaugat si un pahar de apa si am acoperit.Intre timp, o portocala i-am taiat coaja bastonase subtiri, fara partea alba.



Le-am oparit rapid in apa pentru doua minute, le-am scurs bine si le-am pus deoparte.

Cand pulpele sunt aproape gata, am adaugat sucul de la trei portocale mici si coaja de portocala taiata bastonase.

Am lasat inca 10 minute la foc mare.Si ...gata!



O reteta simpla, cu un rezultat final spectaculos!

Cosce d'anatra all'arancia

Ho avuto cosce d'anatra non tanto grandi.Lavate, pulite, asciugate e messe in una padella capiente, senza niente.Fate rosolare da entrambe le parti .Ho bagnato tutto con un bicchiere di vino bianco(non dolce) e un bicchiere di acqua.Ho coperto e fatto cuocere a fuoco lento .

Ho tagliato a striscioline la buccia di un arancia, senza bianco e le ho sbollentate in acqua per un paio di minuti.Le ho scolate e messe da parte.

A cottura ultimata ho aggiunto il succo di tre arance piccoline e le scorzette sbollentate, e ho fatto cuocere ancora 10 minuti a fuoco alto.
Una ricetta semplice, con un risultato spettacolare.




lunedì 12 aprile 2010

Tarta sarata fara blat-Torta salata


Sotto in italiano.

Reteta o am de la Any  si de doi ani de cand o cunosc(virtual), o tot fac si-i tot  multumesc!E buna calda, excelenta rece.Pe un platou cu aperitive diverse, sau asa simpla langa o rosie, cu orice fel de cascaval avem in casa si orice fel de mezel.

250 gr smantana sau iaurt
200 gr de mezel cubulete(eu, crenvusti afumati)
200 gr cascaval ras(eu, fontina)
4 oua
3 linguri faina
1 lingura gris
marar(eu, uscat)
parmezan deasupra(eu....am uitat)

Am amestecat crenvustii cubulete, cu cascavalul ras, si in ordinea numerelor de pe tricou au intrat: ouale, smantana, faina si grisul.La sfarsit mararul.Eu n-am mai adaugat sare, au suficient mezelurile si cascavalul.
Deasupra ar fi mers parmigiano ras, dar...
Tava mea are 20 x 20 cm.

In 15 -20 de minute,  la 200 de grade  e gata!

Mod de prezentare?La mine asa:


Sau asa:


Torta salata

O l'arte del riciclaggio.Quante volte ci capita di avere nel frigo formaggi e affettati a non finire?A me , sempre!

250 gr panna o yogurt
200 gr prosciutto o mortadella o come nel mio caso, wurstel affumicato
200 gr formaggio grattugiato(nel mio caso fontina)
4 uova
3 cucchiai farina
1 cucchiaio semolino
aneto fresco o non

Si unisce wurstel tagliato a dadini con il formaggio, con le uova e la panna.Si aggiungono anche farina e semolino, non dimentichiamo aneto.Io, niente sale, perche tra fontina e wurstel ce già abbastanza.Sopra andrebbe bene una spolverata di parmigiano, prima di infornare a 200 gradi per 15-20 minuti.La mia teglia a 20 cm x 20 cm.
A noi piace freddo, ma anche caldo fa un figurone!

giovedì 8 aprile 2010

Mini rulada de somon cu branza-Mini-rotolo al salmone con formaggio


Sotto in italiano.

Ca-mi place somonul afumat sau nu, nu e un secret.Vanez orice reteta imi iese in cale.Nu puteam sa las sa-mi scape o reteta simpla si buna.Reteta am gasit-o la Eryn.

100 gr somon afumat
2 oua
100 gr branza tartinabila cu ierburi

Am tocat cu robotelul feliile de somon, pana a capatat consistenta unui pireu.


L-am amestecat bine cu ouale batute.


Am turnat compozitia intr-o tigaie antiaderenta unsa cu ulei (exact doua picaturi, nu mai mult).Am lasat doua minute pe foc.Tigaia mea are diametrul 24.


Dupa doua minute am rasturnat-o pe o farfurie, si cu delicatete,  sa nu se rupa, am pus-o iar in tigaie.Am mai lasat-o 2 minute si gata.Am rasturnat-o pe un prosop de bucatarie si am rulat-o.Am lasat-o la racit.


Branza am zdrobit-o bine cu furculita, sa devina mai cremoasa, am pus  si o lingura de smantana ca mi s-a parut cam tare.Cand s-a racit "omleta", am uns-o cu crema de branza si am rulat.


Am invelit rulada in folie de aluminiu si am pus-o in frigider  o ora.Am taiat feliute, asezate pe platou si servite!


Mini-rotolo al salmone con formaggio

Adoro il salmone, affumicato e non.E non ho potuto lasciarmi scapare questa, veloce e sfiziosa.


100 gr salmone affumicato
2 uova
100 gr formaggio spalmabile alle erbe(un cucchiaio di panna se e troppo duro)

Ho ridotto il salmone in purea,  aggiunto a le uova sbattute.Ho fatto cuocere in  una padella(24 cm diametro) antiaderente, unta di olio(pochissimo), per due minuti.Poi, con delicatezza, ho rovesciato la frittata su un strofinaccio da cucina e l'ho arrotolato.L'ho lasciato raffreddare.

Una  volta raffreddato, ho spalmato la crema di formaggio sopra, l'ho arrotolato, l'ho avolto nell alluminio e messo in frigo per un oretta.

Che bontà!
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