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mercoledì 31 marzo 2010

Home made....slanina-Home made... pancetta stesa


La ricetta l'ho trovata da Manu, e sicuramente speiga in italiano meglio di me, tutto il procedimento .


Cu riscul ca imi atrag toata furia divina, sfidand toate legile, ma prezint cu ultima sosita in categoria home made:slanina, sau mai bine spus pancetta stesa, o specialitate italiana.

Toata povestea a inceput acum o luna aproape, cand am dat peste  Manu.Deci vina e a ei!Grazie Manu!

Am luat o bucata de slanina cruda, nu foarte mare, Manu spune "cu sorici", dar eu n-am gasit.





Am amestecat sare, zahar, praf de usturoi, rozmarin uscat,piper,  boia de ardei iute.N-am cantitati.Predomina sarea, normal, restul in funtie de gust.





Am acoperit bucata de slanina cu amestecul obtinut, asigurandu-ma ca e acoperita bine.


Am asezat-o pe un plan inclinat. Eu, intr-o tava cu un gratar dedesupt.Si am lasat-o la scurs 3 zile, daca bucata e mai mare se lasa mai mult.





Deja a doua zi, transpira abundent!Am gaurit-o intr-un colt si am suspendat-o pe balcon.Tinand cont ca temperatura nu a depasit 10-12 grade, luna trecuta.Am last-o la uscat o saptamana.Dupa o saptamana am scuturat-o de sare si arome, am clatit-o rapid in apa, iar la sfarsit am clatit-o cu vin alb.





Am uscat-o bine, si am presarat piper negru in abundenta, am lasat-o iar la uscat pe balcon inca 3 saptamani.Eu am taiat-o cateva zile inainte, curiozitatea fiind mare.


Rezultatul este mult deasupra asteptarilor.


martedì 30 marzo 2010

O duminica pe lac-Una domenica sul lago



La 120 de kilometri de Torino, o localitate situata langa lacul Maggiore: Arona.

A 120 kilometri da Torino, una località sulle sponde del lago Maggore, Arona.



















sabato 27 marzo 2010

Lichior de portocale -Cointreau


Sotto, in italiano.

Ei bine da, am facut Cointreau!Si o data cu el, deschid strada lucrurilor facute in casa.Deci: Home Made Cointreau.Metoda Lilly:

O portocala naturala (bio), am spalat-o bine, am uscat-o sters-o si mai bine.In ea am infipt fara mila vreo 15-20 de cuisoare.Tot fara mila, am infipt doua betigase pentru frigarui, astfel incat sa poata sta suspendata deasupra alcoolului.


Recapitulez: 500 ml alcool, turnat intr-un borcan, suspendata deasupra la 3-5 cm portocala .Borcanul inchis ermetic, uitam de el pentru 5 zile.

Dupa 5 zile, am scos cu grija portocala, am aruncat-o.Am topit la foc mic 400 gr zahar,  in 300 ml apa.Cand s-a racit, am amestecat cu alcoolul.Am turnat in sticle si am servit.



Eu am gustat imediat fiind curioasa de rezultat, dar il recomand rece de la frigider, eventual gheata sau in diferite cocktailui.



Imbuteliat si etichetat .

500 ml alcol messo in un barattolo a chiusura ermetica.Sospesa sopra l'alcol, a 3-5 cm distanza, un arancia bio, in cui ho inserito 15-20 chiodi di garofano e due stecchini da spiedini.

Dopo 5 giorni, ho butatto l'arancia, ho fatto sciogliere a fuocco lento 400 gr di zucchero in 300 ml acqua.Una volta raffreddato, ho aggiunto lo sciroppo al alcol aromatizzato arancia.

Fatto raffreddare e  servito subito.

venerdì 26 marzo 2010

Chiftelute de calamari-Polpettine di calamari


Sotto, in italiano.

Chiftelute din ton-facut!
Chiftelute de peste-facut!

Chiftelute de calamari??
Interesant!


Jumatate de kilogram de calamari, curatati, spalati si uscati, i-am tocat cu robotelul marunt.Nu pasta, crema.


Am amestecat calamarii tocati cu un ou, 3 linguri de pesmet, patrunjel tocat si un catel de usturoi, tocat si el.


Am format chiftelute si le-am tavalit pe rand in pesmet.


Le-am prajit pe ambele parti.


Si ...gata.

Polpettine di calamari

Per mezzo chilo di calamari, puliti, lavati e asciugati, e tritatti, ho usato un uovo,tre cucchiai di pangrattato, uno spicchio d'aglio,  prezzemolo e sale.

Ho formato delle polpettine, le ho passate nel pangrattato e le ho fritte nel olio di semi.

E...basta!

giovedì 25 marzo 2010

Bruciuluni-rulada din carne de vitel-ù bruciuluni


Sotto in italiano.

 Reteta siciliana, o am de la Any-annette.

Pentru aceasta bunatate avem nevoie de o bucata de muschi de vitel.


Am taiat-o, ca o carte, si am batut-o bine.Pentru umplutura am amestecat carne tocata, pesmet si parmezan.Nu am cantitati exacte, am facut dupa gust.



Am adaugat si un ou la amestecul de carne, sare si patrunjel.Am intins pasta obtinuta pe toata suprafata bucatii de carne.



Am pus peste sunca taiata subtire.



Cascaval feliat subtire.



Doua oua fierte tari (curatate).



Si am rulat strans.L-am legat bine.



Am calit o ceapa in ulei si am rumenit rulada bine pe toate partile.



Am adaugat vin alb sec si am lasat sa se evapore.



Am adaugat cam 200 ml suc de rosii si o conserva de rosii in suc propriu de 400 gr si sare dupa gust.



Am lasat totul la foc mic, intorcand din cand in cand rulada, cam o ora jumatate.

Sucul se poate folosi la paste, asa cum am facut eu, iar rulada am taiat-o felii dupa ce s-a racit.



Si ultima.



La ricetta apartiene a Any, un amica che abita in Sicilia.

Un pezzo di polpa di vitello, aperto a libro, e batutto bene con il batticarne.Per il ripieno ho usato carne trita mista vitello e maiale, pangratatto, parmigiano, un uovo e prezzemolo.Ho steso bene la pasta di carne trita, sopra ho sistemato una fetta di prosciutto cotto, formaggio(Galbanino), e uova sode.Ho chiuso per bene tutto, ho legato bene e l'ho fatto rosolare in una pentola, in cui ho fatto imbiondire una cipolla tritata con un po di olio.

Dopo ho agiunto un po di vino bianco, ho lasciato cuocere per bene, girando ogni tanto la rolata.Dopo ho agiunto la pasata di pomodoro e ho aggiustato di sale.Ho lasciato cuocere a fuoco basso quasi un oretta!

Il sugo l'ho usato per la pasta!

venerdì 19 marzo 2010

Prajitura insiropata cu nuci si mere





Imi plac prajiturile insiropate. Daca mai au si nuci, cu puternic iz oriental, dulci si aromate e perfect.

Sotto, in italiano.

Ingrediente:      

                                    2 oua                                                     
               230 gr zahar                  
     140gr nuci tocate      
130 gr gris
180 ml ulei
190 gr lapte
190 gr faina
2 mere potrivite ca marime curatete si rase
jumatate plic praf de copt


Am mixat bine ouale cu zaharul.




Am adaugat treptat uleiul si laptele.



A venit randul merelor rase si nucilor.



Grisul si faina, amestecata cu praful de copt.



Am turnat compozitia intr-o tava(23 x30 cm) tapetata cu hartie de copt .




Am copt 20 de minute, la 180 de grade.Am lasat-o un pic la racit, dupa care, am taiat-o patrate.
In timp ce prajitura era in cuptor, am pregatit siropul.
Reteta originala avea 2 cani de apa, la o cana de zahar si doua felii de lamaie.Eu, intr-o tentativa disperata de a mai reduce din calorii, am inlocuit o parte din zahar cu sirop de agave.Siropul de agave e un indulcitor natural, contine o mare cantitate de fructoza si un indice glicemic scazut.



Am fiert siropul pentru cateva minute si l-am lasat la racit. Dupa cateva minute, l-am turnat peste blatul copt, racit si taiat in patrate egale.



Am introdus prajitura in frigider pentru cateva ore.Ideal ar fi toata noaptea.



Cu cat sta mai mult la rece , cu atat e mai buna.



Si ...gata!




Ingredienti per il dolce mele,  noci con sciroppo d'agave:

2  uova
230 gr zucchero
140 gr noci grattugiate
130 gr semolino
180 ml olio semi
150 ml latte
190 gr farina
mezza bustina lievito
2 mele grattugiate(sbucciate e normali come misura)

Per lo sciroppo io ho usato succo d'agave, acqua e 2 fette di limone.A occhio.Messo tutto a bolire per un paio di minuti.

Ho sbattuto le uova con zucchero, fino al radoppio del volume.Ho aggiunto piano,  piano gli altri ingredienti nel ordine:olio, latte, mele e noci, farina con lievito e semolino .

Messo in forno in tegli unta ho con carta forno.La mia teglia aveva 23 x 30 cm.Per 20 minuti a 180 gradi.Prova del stecchino obligatoria.

Fatta rafreddare un po, l'ho  tagliata a quadrotti.Sopra,  ho versato lo sciroppo caldo.Ho lasciato rafreddare completamente.Anche per tutta la notte.E anche più buona.
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