Cerca nel blog

domenica 28 febbraio 2010

Chec cu inima de cocos



Ideal la micul dejun, langa o cesca de cafea cu lapte .
Eu am folosit forma rotunda, de colac.

4 oua
200 gr faina
50 gr amidon
170 gr zahar
90 ml ulei
50 ml lapte
1 plic praf de copt
2 linguri rase de cacao

Pentru "inima" de cocos:

150 gr de cocos ras deshidratat (eu am avut colorat)
50 ml frisca lichida
130 gr zahar
1 albus
2 linguri de amidon

Am mixat bine ouale cu zaharul pana si-au dublat volumul.



Am adaugat treptat celalate ingrediente si la sfarsit faina amestecata cu praful de copt si cacao.



Am pregatit si umplutura de cocos : am batut bine albusul, am adaugat zaharul,  frisca lichida si amidonul si la sfarsit cocosul.



Am turnat in tava jumatate din compozitia cu cacao.In mijloc,  am turnat compozitia cu cocos si deasupra restul de compozitie cu cacao.Am copt 20 de minute la 180 de grade.

Si gata.




Hachapuri(Kachapuri)


Sau focaccia georgiana cu cascaval(sau branza) si ou.Retete pentru hachapuri am gasit mai multe, cu sau fara ou deasupra, cu sau fara ou in aluat, cu iaurt in aluat.Dintre toate retetele mie mi-a placut aceasta: Reteta originala

Pentru patru bucati avem nevoie:

350 gr faina
1 lingura drojdie uscata
180-200 ml lapte cald
1 lingura zahar
1 lingurita sare

Un ou pentru fiecare focaccia si un galbenus pentru uns.
200 grame de cascaval taiat cubulete

Am dizolvat drojdia in doua linguri lapte si zahar.




Am adaugat drojdia la faina si am turnat laptele treptat, framantand .

Am obtinut un aluat nelipicios si potrivit de moale.L-am lasat la crescut, acoperit 1 ora.
Am impartit aluatul in 4.



Le-am turtit si le-am dat cat de cat o forma rotunda.

Le-am rasucit bordul.



Doua " colturi" opuse, le-am rasucit dandu-le forma de ochi.




In mijloc am pus cascaval taiat cubulete.Ideal ar fi un cascaval mai delicat la gust.



Am uns bordul cu galbenus si am dat la cuptor 180 grade , cam 15 minute , pana se topeste cascavalul.Dupa care,  am "spart" un ou deasupra pentru fiecare.

 


Am introdus iar la cuptor pana cand oul capata consistenta dorita.Ideal ar fi galbenusul mai moale.





martedì 23 febbraio 2010

Balerine poloneze








Doi biscuiti lipiti cu gem de afine si "stropiti" cu mac.Spun biscuiti pentru ca nu au textura sfaramicioasa a fursecurilor .Sunt usor crocanti, ca biscuitii.Eu am gasit reteta aici: http://it-mybestfood.blogspot.com/2007/10/ballerine.html, si asa cum spune autoarea blogului, balerinele sunt foarte poulare in Polonia, se gasesc la toate cofetariile.

Am mixat bine 2 oua cu 4 linguri de zahar pe baie de aburi pana cand compozitia s-a albit si si-a dublat volumul.


Am adaugat 140 gr faina treptat, sa-mi rezulte o compozitie destul de consistenta dar fluida.



Cu ajutorul unui posh am format bilute cam de marimea unei jumatati de nuci.



Le-am presarat cu mac si le-am copt rapid 15 minute la 180 de grade.Cand s-au racit,  le-am lipit cu gem.



Si sectionate:





domenica 21 febbraio 2010

Scovergi ( crostoli )


O reteta simpla, simpla.Fara oua, fara lapte, fara unt si daca folosim frisca lichida vegetala,  as spune: de post.Reteta am gasit-o: aici

200 ml frisca lichida
aproximativ 270 gr de faina

Am incorporat treptat faina la frisca lichida.Am framantat un aluat elastic si nelipicios.L-am intins foaie subtire, subtire .Am taiat cu rotita crestata dreptunghiuri si le-am crestat pe alocuri.


Le-am prajit, le-am pudrat cu zahar pudra si...gata!



Sectiune:


sabato 20 febbraio 2010

Somon in crusta de branza si rosii uscate

Reteta  apartine lui Maya , si-i multumesc pentru a mia oara, un fel  inedit de a pregati somonul (dar cred ca si alt fel de peste).Pe Maya o gasiti aici : http://mayas-esprit.blogspot.com/2010/02/somon-salbatic-cu-crusta-de-brinza.html

200 g brînza cremoasa gen Philadelphia
1/2 ardei gras rosu
5-6 bucati de rosii uscate din ulei
o legatura de busuioc
1 ceapa rosie
1 lingura pesmet
sare si piper

Am tocat ceapa , ardeiul si rosiile uscate in blender , am adaugat branza si pesmetul.Am turnat crema astfel obtinuta peste fileul de somon bine spalat si uscat si stropit cu zeama de lamaie.Am copt da 190 de grade cam 30 de minute.


Prajitura Valurile Dunarii

Preferata familiei.Unul din cele doua borcane de compot de  visine,  aduse de acasa a sfarsit intr-un mod sublim : legante usor de valurile Dunarii.

Ingrediente:
250 gr unt
250 gr zahar
6 oua
350 gr faina
1 plic praf de copt
2 linguri cacao
Visine din compot bine scurse si fara samburi.

Untul la temperatura camerei l-am  "batut " bine pana am obtinut o crema omogena.



Am adaugat un ou si nu l-am adaugat pe al doilea pana nu s-a incorporat bine primul.Am continuat asa cu celalalte oua.



Am adaugat faina amestecata cu praful de copt.



Am impartit compozitia in doua , intr-una adaugand cele doua linguri de cacao.



Am turnat compozitia alba intr-o tava tapetata cu hartie de copt, am nivelat si deasupra pe cea cu cacao.Am presarat visinele deasupra.





Pentru ca nu imi place compozitia inalta , am folosit tava mea de 30x32.
Am copt la 180 de grade cam 20 de minute.

Intre timp am pregatit crema din 1 plic praf de budinca de vanilie si 300 ml lapte.Cand s-a racit complect am adaugat 100 gr zahar pudra si 100 gr unt moale.Am turnat crema astfel obtinuta peste blatul racit si am nivelat.



Deasupra am ras ciocolata .



Si un ultim close-up.


giovedì 18 febbraio 2010

Chifle cu branza bulgarasi

Reteta o am de aici: http://www.lacucinadimarble.it/rec.php?cat=10

Si pentru ca imi plac aluaturile care contin  lactate si derivate, am pornit la lucru.

Ingrediente:
200 gr branzica(branzica e acea cu bulgarasi, cottage cheese, fiocchi di latte).

12 gr drojdie proaspata
100 ml apa calda
2 linguri zahar
1 ou
1 lingurita rasa de sare
300-330 gr faina





Branzica(de preferabil la temperatura camerei), oul, apa si drojdia cu zahar se amesteca bine cu o lingura
 

Adaugam faina treptat , framantam pana bulgarasii de la branza se topesc in aluat.





Am lasat la crescut pana si-a dublat volumul.Dupa care pe masa infainata , am facut aluatul  sul, si l-am taiat bucati din care am format chifle.





Am uns chiflele cu galbenus de ou (la temperatura camerei) si le-am copt 15 minute la 180 de grade cu o baie initiala de aburi (am stropit peretii cuptorului cu apa si am inchis repede).



Niste chifle moi si pufoase cum nu am mai vazut.


Bliny-clatite rusesti cu kefir

Rapide si bune, si sarate si dulci.


Ingrediente: 1 ou
250 ml kefir
1 lingurita rasa zahar
1 jumatate lingurita sare
1 sfert lingurita bicarbonat dizolvat in 50 ml apa fierbinte
130 gr faina

Amestecam oul cu sarea , zaharul si kefirul.


Am adaugat si bicarbonatul dizolvat in apa.Si faina in ploaie.




Am mixat bine, fara cocoloase.Lasam 10 minute la rece.
Rezulta un aluat lichid , un pic mai grosut decat clatitele noastre .
Intr-o tigaie , am pus o lingurita de unt(eu am pus duar la prima , la celalalte nu).Si turnam cu polonicul.




Cand se formeaza balonase,  le intoarcem.




Le-am servit calde cu dulceata.



Si reci , cu somon marinat.


Somon gravlax

Sau somon marinat.Le multumesc pentru   aceasta reteta  Adrianei si Alexandru.Un mod minunat de a prepara somonul, trebuie doar sa avem rabdare 48 de ore.

Se fileteaza somonul, eu il cumpar deja filetat, ma asigur totusi ca nu are oase,  trecand cu mana peste el.Il curat bine de solzi.Il spal si-l usuc bine.Bucata mea de somon avea cam 350 de grame.

Separat am amestecat doi pumni de sare cu un pumn mai mic de zahar si piper dupa gust.Am asezat somonul cu pielea in jos pe jumatatea din cantitate de sare cu zahar si marar(eu am avut uscat).Deasupra am presarat restul de sare cu zahar si marar.Am acoperit cu folie si am dat la frigider.


A doua zi ii scurg lichidul pe care l-a lasat,si-l intorc cu pielea in sus.Il acopar si il las pana a doua zi.A doua zi il curat usor cu lama cutitului de resturile de sare, si-l tai felii subtiri.


Si... gata!Se poate servi cu un sos facut din :
4 linguri de muştar
3 linguri de ulei
3 linguri de oţet
25 gr zahar
dupa reteta Adrianei sau un sos obtinut din smantana cu un pic de sare si suc de lamaie, plus marar tocat (reteta lui Alexandru).



Un mod de prezentare si servire: spirale cu bliny(clatite rusesti din kefir).



Ultima productie, servita cu sosurile descrise mai sus.Cu sos de mustar.


Si cu mousse de smantana (frisca lichida neindulcita).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...