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mercoledì 7 luglio 2010

Tort cafea si zmeura-Torta al caffè e lamponi


Sotto in italiano.

O pereche neobisnuita?Cafea si zmeura?

Chiar deloc.Cafeaua, impreuna cu ciocolata dau un gust sublim acestui tort.In loc de crema, am folosit dulceata de zmeura.Un plus de savoare.

Pentru blat:

230 gr faina
75 gr de cacao
jumatate de lingurita bicarbonat
jumatate de lingurita praf de copt
115 gr unt moale
250 gr zahar
2 oua
120 ml cafea tare(espresso)
120 ml lapte

250 gr dulceata de zmeura

Pentru glazura:

100 gr ciocolata amaruie
100 gr ciocolata cu lapte
100 ml apa
150 gr unt

Am amestecat faina cu praful de copt, bicarbonatul si cacao.


Ouale le-am batut bine cu zaharul.


Am adaugat untul moale.Dupa ce am amestecat bine, am adaugat jumatate din amestecul de faina si cacao.
Laptele si cafeaua la temperatura camerei si restul de faina si cacao.Am turnat compozitia intr-o forma de tort, cu peretii detasabili (26 cm)  si am copt la 180 de grade pentru 30 de minute.


Intre timp am pregatit glazura.Desi termenul de glazura nu cred ca-i potrivit, e mai mult o crema.Eu o ador, e usor de facut si usor de lucrat cu ea.

Am pus la topit pe baie de aburi ciocolata rupta bucatele si apa.


Am amestecat mereu.Cand ciocolata s-a topit complet in apa, am adaugat untul bucatele.
Am lasat crema la racit.Cand s-a racit, am pus-o pentru 10-20 de minute in frigider, avand grija sa nu se intareasca prea tare.

Cand blatul s-a racit,  il taiem in doua si il ungem  cu dulceata de zmeura.


Imbracam tortul in crema, cu lama unui cutit cu varful rotunjit,  desenam un decor cat de cat simetric.


Ornam cu zmeura proaspata, si daca nu aveti necesitati  immediate, il lasati macar pentru o ora la figider.




Blatul nu e nevoie sa fie insiropat, e moale si aromat.




Torta al caffè e lamponi

230 gr farina
75 gr cacao
mezzo cucchiaino bicarbonato
mezzo cucchiaino lievito
115 burro morbido
250 gr zucchero
2 uova
120 ml caffè forte
120 ml latte

250 gr confettura lamponi

Per la glassa:
100 gr cioccolato latte
100 gr coccolato fondente
100 ml acqua
150 gr burro

Ho mescolato la farina con il lievito, il bicarbonato e cacao.Ho sbattuto bene le uova insieme allo zucchero.Ho aggiunto il burro morbido e mescolato per bene.Ho unito anche metà della farina e caccao.Dopo,  ho aggiunto anche il latte e il caffè e il resto della farina.Ho versato tutto in una tortiera 26 cm e messo nel forno 180 gradi per 30 minuti.

Per la crema, ho fatto scogliere a bagno maria il cioccolato in pezzi con l'aggiunta del acqua.Una volta sciolta la cioccolata, ho unito anche il burro a pezzettini.Ho lasciato raffreddare e messo nel frigo per 10-20 minuti.

Ho diviso la base a metà, ho spalmato con confettura di lamponi, e rivestito la torta  con la glassa.Prima di tagliarla, consiglio di tenerla, almeno un oretta nel frigo.




24 commenti:

  1. foarte interesant tortul tau.remarc ca se face foarte usor iar aspectul este ireprosabil.cred ca este o reteta care merica incercata.o seara placuta iti doresc!

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  2. Sun o persoana care adora ciocolata/cafeaua, de aceea cand am vazut reteta ta mi s-au aprins beculetele. Si salivez de cateva minute bune la imaginile tale...

    O sa fac tortul cat de curand! Mersi :)

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  3. Multumesc Sarah, se face extrem de repede si usor Iar rezultatul este mult desupra asteptarilor.

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  4. Mrs.Green, ma bucur ca-ti place tortul meu.Si eu ador ciocolata si cafeaua, si impreuna sunt un deliciu.

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  5. Cat de bine arata!!! Am salvat reteta ca mor de pofta...

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  6. Delicios! Bravisima. Mutumesc, pt. feliile oferite. O zi buna! Cami

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  7. Intind repede farfuria pt. o felie maaaaaare de tot. Lily, da-i si un capuccino, te rog?

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  8. Ma che buona! è un delizia a vederla immagino quanto sia gustosa! complimenti. bacioni

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  9. Nely, multumesc, nu o sa-ti para rau.

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  10. Cu placere, Cami.Te primesc oricand cu placere.

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  11. Liana, dau de toate!Si cafea!Si tort!

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  12. Marie, grazie tante.Una vera delizia.Devo fare il bis.

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  13. Ador combinatia cafea ci ciocolata!Daca mai are si fructe de padure.....este grozav!
    O zi buna!

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  14. Che delizia! Oggi ho raccolto i primi lamponi e ottima l'idea di abbinarli al cioccolato ... slurp!

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  15. In afara de faptul ca as hapai
    chiar acum o felie mare-mare din tortul asta,
    nu stiu ce sa mai spun...
    au zis cele dinaintea mea tot!

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  16. Tortul asta impresioneaza si un neciocolatos...sau parca ar fi mai bine sa încep a spune despre mine,ca-s un ciocolatos în devenire!îmi place combinatia de ciocolata cu zmeura!

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  17. Ciao Lilly ! ma che meraviglia la tua torta ! E anche gli altri post ..l'uovo con l'acetosa ..stupendo !!! Brava e complimenti !!!! un abbraccio

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  18. Lilly, che meravigliaaa!!! cioccolato è caffè è un abbinamento favoloso!
    immagino che guduria per il palato...
    bravissima, baci.

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  19. Janet, ciocolata, cafea si zmeura pentru mine e un trio perfect!

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  20. Twostella, sono contenta che ti piace!

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  21. Mononoke, iti multumesc mult.

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  22. Maya, stiu ca nu esti o ciocolatosa, dar are si cafea si s-ar putea sa-ti placa!

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  23. Grazie Rosella,un abbracio!

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  24. Betty, sto già pensando di fare il bis!Mi piace troppo.

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