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giovedì 24 giugno 2010

Legume umplute-Verdure ripiene alla ligure e ode al bagnino


Sotto in italiano

Dovlecei, rosii, ardei si flori de dovleac umplute dupa o reteta specifica in  Liguria.Sunt multe de spus despre un salvamar italian.Ma refer la cei din vechea generatie.In cazul nostru,  Antonio.Stie rezultatele la meciuri, prognoza meteo, sfaturi medicale, are o vorba buna pentru fiecare copil, un pic de politica si chiar si retete culinare.Ca sa nu mai spun ca de la el am cumparat ulei de masline .Maslinele in saramura,  au fost cadou."Daca va plac,  stiti unde sa ma gasiti", ne-a spus.Uitam de vin: Pigato di Albenga, un vin alb specific zonei.

Si cum sa nu ne placa maslinele taggiasche?


Acum reteta:

2 dovlecei mici
2 rosii nu foarte copte
un ardei potrivit
6-7 flori de dovleac
eu am umplut si 2-3 bucati desprinse dintr-un fenicul (fenel)

Pentru umplutura:

4 cartofi potriviti, curatati si fierti
2 oua
6-7 linguri de parmigiano
10 frunze de busuioc
1 catel de usturoi
sare

Dovleceii i-am spalat si scobit in interior.I-am oparit pentru 3-4 minute in apa clocotita, impreuna cu bucatile de fenicul.

Ardeiul splalat, l-am taiat in doua si l-am curatat de seminte.La fel am procedat si cu rosiile.

Florilor de dovleac le-am scos pistilul, le-am spalat rapid cu apa rece si le-am uscat.

Cartofii fierti i-am zdrobit cu furculita, am adaugat ouale si parmigiano.
Busuiocul l-am zdrobit in mojar cu cateleul de usturoi si un praf de sare.


Am adaugat pasta obtinuta,  la crema de cartofi.Am umplut legumele,  cu crema de cartofi astfel obtinuta.


Restul legumelor.


Le-am asezat intr-o tava unsa cu un pic de ulei, desupra un pic de parmezan si la cuptor.180 de grade , cam 20 de minute.


Si florile de dovleac.



Si gata.



                                                           Verdure ripiene alla ligure e ode al bagnino

Sono tante cose da dire su un  bagnino.Ma uno di quelli di vecchia generazione. Antonio,  sa il risultato delle partite, un pò di politica, da consigli di salute, ha una parola buona per ogni bimbo, anche consigli per la cucina.La cucina ligure, ovvio in questo caso.Dico anche che da lui abbiamo preso l' olio (quello ligure, fatto con le olive taggiasche) e il barattolo di olive (sempre taggiasche),  in omaggio."Se vi piacciono, sapete dove trovarmi", ci ha detto.Per non dimenticare il vino, Pigato di Albenga, un ottimo bianco.

2 zucchine piccole
1 peperone medio
2 pomodori non troppo maturi
6-7 fiori di zucca
anche qualche pezzo di finocchio

Per il ripieno:
4 patate di media grandezza
2 uova
6-7 cucchiai di parmigiano
10 foglie di basilico
1 spicchio d'aglio

Dopo avere pulito bene le zucchine,  tagliatele a metà nel senso della lunghezza e svuotatele della polpa senza romperle.Scottatele per 3-4  minuti in acqua bollente leggermente salata,  insieme al finocchio, tagliato e metà e diviso in pezzi.


Al  peperone tagliato a metà,  si tolgono i semi, cosi anche per i pomodori.Dopo aver tolto il pistillo, i fiori di zucca si lavano delicatamente in acqua fredda, si mettono ad asciugare su uno strofinaccio di cotone.

Le patate si riducono in purea, insieme alle uova e al parmigiano.Lavare accuratamente in acqua fredda corrente le foglie di basilico e farle asciugare all'aria, stese su una salvietta. Metterle nel mortaio con il spicchio d'aglio  e iniziare a pestare.La pasta ottenuta,  si aggiunge alla "purea" di patate.Si riempiono le verdure, si mettono su una teglia leggermente oleata,  e prima di infornarle a 180 gradi,  per 20 minuti si spolverano con parmigiano.

9 commenti:

  1. cred ca sunt o bunatate legumele tale.n-am mancat niciodata flori de dovleac.sunt tare aratoase in farfurie.

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  2. Ce pot sa zic? Minunata reteta ca toate celelalte! Sei bravissima

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  3. Comentariile sunt de prisos.
    Abia astept sa le gatesti si la Rasnov.
    Cred ca avem un avantaj in plus ca d-na Lilly va gati urmatoarele luni A C A S A............

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  4. Ciao Lilly molto buone le verdure ripiene, le patate poi mi piacciono !!! buon fine settimana

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  5. o reteta deosebita!
    si mie mi-au placut florile mult.

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  6. Pansy, sunt delicioase.Poate ai ocazia sa le gusti, n-ai sa regreti.

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  7. Multumesc Oana, esti prea buna!

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  8. Stefania, anche io le adoro.Già fatte due volte questa settimana.

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