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venerdì 7 maggio 2010

Risotto al Barolo


O alta reteta din categoria: cucina Piemontese.Barolo denumit si regele vinurilor, este un vin rosu piemontez.
Eu am avut doua sticle primite cadou, una am servit-o impreuna cu un "Brasato"(stufat de carne de vita in vin rosu), de obicei Barolo. Si din a doua,  am folosit doua pahare la acest orez, restul servit alaturi.


320 gr orez Carnaroli/riso Carnaroli
2 pahare vin Barolo/bicchieri Barolo
1 litru supa carne/1 litro brodo di carne
1 ceapa /cipolla
60 gr unt/burro
40 gr parmigiano

Am calit  ceapa  intr-o lingura de unt si doua de ulei de masline extra.Am adaugat si orezul si l-am calit si pe el impreuna cu ceapa.


A venit randul vinului. Fara o gura.Nu m-am putut abtine.


Cand s-a evaporat o parte din vin,  am adaugat un polonic de supa de carne fierbinte..
Am amestecat mereu si "hidratat"din cand in cand cu supa.



Cand e gata,  se ia de pe foc,  se adauga unt, se amesteca mereu.

Eu parmigiano il pun deasupra, dar se poate adauga impreuna cu untul.



Pentru mine e suficienta sarea din supa si parmigiano.
Reteta e tot din faimoasa carte.

Risotto al Barolo

Ho fatto imbiondire la cipolla con un cucchiaio di burro e due di olio evo.Ho aggiunto il riso e l'ho fatto tostare.Ho bagnato con il Barolo e quando si e parzialmente evaporato, ho aggiunto anche un mestolo di brodo bolente.

Ho aggiunto ogni tanto del brodo per mantenerlo morbido.
Ho mantecato con il burro e spolverato con il parmigiano.

"...tre nasi sono quel che ci vuole per il Barolo" diceva Cesare Pavese.

25 commenti:

  1. 2 pahare de barolo '73 in risotto? sint impresionat, eu cred ca l-as fi baut pe tot ;)

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  2. che bontà!!!! adoro il riso!!

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  3. Asa un rissoto,as fi "baut" si eu :)

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  4. lili marturisesc ca n-am facut niciodata risotto ca mi se pare prea elaborat.pe de alta parte ai meu au probleme de digestie a orezului.dar asta al tau pare bun rau.

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  5. Il Barolo è un ottimo vino, il risotto sarà buonissimo!

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  6. Ce culoare frumoasa are.. cred ca fu bun ;)

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  7. Buuun,risotto,da vinul cred ca e si mai bun,mai ai?maine trec pe la tine,sa vad ce mai faacii!!!!!!!!?

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  8. Dan, imi promisesem sa fac brasato cu una dintre sticle si nu m-am indurat.Am zis macar un risottino!

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  9. Lia, crede-ma ca a meritat si sa fie mancat!Nu numai baut.

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  10. Pansy, pentru mine risotto e cea mai simpla mancare si cel mai usor de digerit.

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  11. Tania, se il Barolo e il re dei vini, questo risotto e stato il re dei risotti.Grazie Tania!

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  12. Gabi, poti sa vi am sa te tratez cu ceva mai recent, dar te duci tu in beci.Da?

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  13. Tesoro, guardo e riguardo questo strepitoso risotto! E' veramente invitante! Buon fine settimana, baci

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  14. que rico arroz por favor, tu pagina es altamente inspiradora ademas la musica esta total. Saludos señora.

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  15. pai atunci sper sa mai primesti barolo, sa vedem cum iese brasato

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  16. Grazie Lady B!Buon fine settimana anche a te!

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  17. Maine chiar vin la tine nu am glumit!si ma duc si in beci!

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  18. Tu mejor receta, muchas gracias por su atención!

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  19. Dan, sigur o sa iasa mai bine decat cu Morellino, ca asa l-am facut ultima oara!Sa ma ierte prietenii nostrii din Torino, ca nu mai fac!

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  20. questo è decisamente il blog piú utile che seguo, veramente mi piace tantissimo!! grazie, un bacio!!

    http://www.music-from-another-room.blogspot.com/

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  21. che buono questo risotto..invitantissimo!
    Ciao,Enza

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  22. Enza, e vero, non si può resistere a un buon risotto.Grazie!

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