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venerdì 19 marzo 2010

Prajitura insiropata cu nuci si mere





Imi plac prajiturile insiropate. Daca mai au si nuci, cu puternic iz oriental, dulci si aromate e perfect.

Sotto, in italiano.

Ingrediente:      

                                    2 oua                                                     
               230 gr zahar                  
     140gr nuci tocate      
130 gr gris
180 ml ulei
190 gr lapte
190 gr faina
2 mere potrivite ca marime curatete si rase
jumatate plic praf de copt


Am mixat bine ouale cu zaharul.




Am adaugat treptat uleiul si laptele.



A venit randul merelor rase si nucilor.



Grisul si faina, amestecata cu praful de copt.



Am turnat compozitia intr-o tava(23 x30 cm) tapetata cu hartie de copt .




Am copt 20 de minute, la 180 de grade.Am lasat-o un pic la racit, dupa care, am taiat-o patrate.
In timp ce prajitura era in cuptor, am pregatit siropul.
Reteta originala avea 2 cani de apa, la o cana de zahar si doua felii de lamaie.Eu, intr-o tentativa disperata de a mai reduce din calorii, am inlocuit o parte din zahar cu sirop de agave.Siropul de agave e un indulcitor natural, contine o mare cantitate de fructoza si un indice glicemic scazut.



Am fiert siropul pentru cateva minute si l-am lasat la racit. Dupa cateva minute, l-am turnat peste blatul copt, racit si taiat in patrate egale.



Am introdus prajitura in frigider pentru cateva ore.Ideal ar fi toata noaptea.



Cu cat sta mai mult la rece , cu atat e mai buna.



Si ...gata!




Ingredienti per il dolce mele,  noci con sciroppo d'agave:

2  uova
230 gr zucchero
140 gr noci grattugiate
130 gr semolino
180 ml olio semi
150 ml latte
190 gr farina
mezza bustina lievito
2 mele grattugiate(sbucciate e normali come misura)

Per lo sciroppo io ho usato succo d'agave, acqua e 2 fette di limone.A occhio.Messo tutto a bolire per un paio di minuti.

Ho sbattuto le uova con zucchero, fino al radoppio del volume.Ho aggiunto piano,  piano gli altri ingredienti nel ordine:olio, latte, mele e noci, farina con lievito e semolino .

Messo in forno in tegli unta ho con carta forno.La mia teglia aveva 23 x 30 cm.Per 20 minuti a 180 gradi.Prova del stecchino obligatoria.

Fatta rafreddare un po, l'ho  tagliata a quadrotti.Sopra,  ho versato lo sciroppo caldo.Ho lasciato rafreddare completamente.Anche per tutta la notte.E anche più buona.

10 commenti:

  1. Si eu ador prajiturile insiropate, iar asta arata intr-un mare fel..
    Felicitari, Lilly!!!

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  2. Lilly,

    Nu stiu ce ma fac cu tine :)
    Barbatul meu iar a dat cu ochii de prajitura ta inaintea mea.
    Cred ca stii ce am auzit.
    Tre sa fac ceva cu nuci.
    Super arata.
    Parca simt siropul alunecand pe gat.
    Yummi!

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  3. Lia, e o bunatate la care eu n-as rezista.Deci, il inteleg!

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  4. Multumesc Olguta!Ma bucur ca-ti place!

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  5. Sei rumena, vero? Io non conosco la tua lingua, ma questa torta con sciroppo d'agave mi incuriosisce molto... proverò a cercare un traduttore online... Intanto ti dò il benvenuto nella blogsfera e ti faccio tanti auguri per questo tuo blog: a metà tra due mondi.

    Sabrine

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  6. Eu ma dau în vînt tare dupa prajiturile însiropate!Arata excelent!
    Te pup,si ma bucur ca am dat de blogul tau!

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  7. Ciao Lilly,
    "Oscar Wilde spunea: nu pot sa suport persoanele care nu iau in serios mancarea.Sau: dupa un pranz bun pot sa iert orice, chiar si rudele.Si eu sunt total de acord cu el." ...si eu sint de acord, insa numai cu prima parte...hahaha...eu nu pot ierta orice! :)))
    insa blog-ul tau este o adevarata sursa de inspiratie! Bravo si complimente pentru tot!
    Nina

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  8. Cara Sabrine, grazie del benvenuto.Apena riesco metto la ricetta anche in italiano.

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  9. Maya, ma bucur ca m-ai descoperit.Ma bucur ca-ti place.Si ma faci sa ma inrosesc.Multumesc.Pupam si noi.

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  10. Nina, multumesc de complimente si de vizita.Cat despre Wilde, sunt tot mai convinsa ca la un pahar de vin bun, pot sa negociez.Chiar si cu rudele.

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